IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят на БСП след 49-я конгрес

Такива кардинални промени в партията се случват много трудно и рядко, посочи Румен Овчаров

10:51 | 09.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Корнелия Нинова е новият лидер на БСП. Снимка: <em>БТА</em></p>

Корнелия Нинова е новият лидер на БСП. Снимка: БТА

За първи път в своята 125-годишна история БСП ще бъде оглавена от жена – Корнелия Нинова, а по време на 49-я конгрес на партията за първи път беше свален действащият лидер на левите.

Какво следва оттук за левицата?

За Румен Овчаров смяната на ръководството е само знак за промяна и промените тепърва предстоят – в структурата, поведението и идейния образ на партията. Пред БНТ той допълни, че такива кардинални промени в БСП се случват много трудно и рядко.

Овчаров беше категоричен, че партията се нуждае от „по-здрава ръка“ в отношенията с управляващите. Той посочи още, че в момента има голям ентусиазъм сред структурите на БСП и той трябва да бъде запазен, да има промяна в избора на лидер и решаването на проблемите на ниво регионални структури, а не централизирано – на „Позитано“ 20.

Президентските избори, които ще бъдат проведени тази есен, ще бъдат и първия тест за новото ръководство на лявата партия.

Според политолога Антоний Гълъбов БСП рискува да остане трета политическа сила на президентските избори. Експертът беше далеч по-резервиран относно предстоящите промени в партията след избора на нов лидер.

„Освен избора на госпожа Нинова трябва да погледнем и конгресните документи, а те не показват, че започва нещо ново“, категоричен беше той пред БНР. Според него има много „смущаващи и изключително ретроградни анализи“ за случилото се след 1944 година и след 1989 година в страната.

Гълъбов посочи, че декларацията, че БСП се готви за предсрочни избори, е „похвална за всяка опозиционна партия“. За него обаче, ако левицата има сериозни намерения в тази посока, би обявила своя кандидат за президент.

„Досега опозиционните кандидати трябваше да са в предкампания, ако имаше сериозна енергия за организиране на изборите“, каза той и допълни, че в момента всички политически сили изчакват номинацията на управляващите.

Политологът беше категоричен, че именно опозицията трябва да търси повече време, за да обясни своите позиции и да наложи кандидата си, докато управляващите имат време да вземат решение кой да бъде техният кандидат.

Гълъбов не очаква единна президентска кандидатура в лявото пространство след промените в ръководството на БСП. Румен Овчаров също беше уклончив относно бъдещо обединение с АБВ, Движение 21 и други леви формации, доколкото курсът на БСП сега трябва да бъде алтернатива на ГЕРБ и на Бойко Борисов.

За лидера на БСП – София Калоян Паргов партията вече трябва да поеме своята отговорност и да начертае модел за управлението на страната. Пред националното радио той посочи, че обновлението е факт, но бива да се забравят и добрите стари практики и на всяко равнище в партията да има чуваемост.

Той призна обаче, че това трудно се постига и най-важната задача на новия лидер на БСП е да се стреми към това единство и единомислие, а не само да го прокламира.

По отношение на заявената линия към предсрочни избори Паргов посочи, че „управляващата четворна коалиция е пагубна за България“, а управляващият модел е изчерпан.

Според левия политик правителството е получило „червен картон“ от европейските институции и от гражданите в страната. На този фон предсрочни избори не могат да бъдат избегнати и най-късно те ще се проведат през пролетта на 2017 година, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Другарят Миков беше твърде проруски и по тази причина бе сменен с нещо по-проамериканско. Иначе нищо ново и БСП ще продължи зверски да се свива като влияние,ще играе ролята на опозиция, а реално ще е патерица на всяко управление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още