IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Европа вдига високо летвата на устойчивото развитие

ЕС е уникален проект за мир и най-голямото пространство за човешки права, смята българският президент

18:22 | 09.05.16 г. 1
Плевнелиев: Европа вдига високо летвата на устойчивото развитие

Европа вдига високо летвата на устойчивото развитие на новите технологии в интерес на опазването на околната среда, каза президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия, посветена на Деня на Европа.

Той посочи, че ЕС е била в основата на двете най-важни споразумения в световен мащаб през последната година – за климатичните промени, постигнато по време на Парижката конференция, както и поставянето на Целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 година.

„Европейският съюз днес е най-голямата икономика на света, но и най-доброто, създадено след векове на кръвопролитни конфликти. Днес е денят, в който си припомняме защо се гордеем толкова много с Обединена Европа и защо е толкова важно да подкрепяме нашия общ европейски проект“, добави Плевнелиев, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

За него ЕС е уникален проект за мир, най-успешният процес на регионална интеграция и най-голямото пространство за човешки права и свободи в света. 

Той посочи още, че конфликтите отдавна не са в рамките на националните граници и решенията им са на наднационално ниво. „Успехът на европейския проект е видим и това трябва да ни вдъхне увереност, за да го защитаваме и надграждаме“, посочи още българският държавен глава.

Президентът определи свободното пътуване в Шенгенското пространство като европейска мечта, а България е подготвена и трябва да стане част от тази мечта.

„Смисълът на Шенген не е просто да пътуваме без паспорт в рамките на Европейския съюз. Смисълът е интеграцията между народите, която позволява да няма бъдещи войни“, каза още Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Аха за Плевелиев работите стават от въздуха...освобождението на България е от самосебе си , обединена Европа и тя ...сама си се обединила ей тъй...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още