IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Не гледам като кандидат на президентските избори

Натрупаха се редица проблеми с управлението на страната, заяви социалният министър в оставка

10:58 | 11.05.16 г.
Ивайло Калфин: Не гледам като кандидат на президентските избори

Не гледам като кандидат на президентските избори, заяви социалният министър в оставка Ивайло Калфин пред БНТ.

„Натрупаха се редица проблеми, свързани с начина, по който се управлява страната, и с резултата, който се постига“ - така той обясни причините да подаде вчера оставка като социален министър. Оставката бе приета веднага от премиера Бойко Борисов, след като по-рано АБВ оттегли подкрепата си за кабинета.

В същото време Калфин уточни: „Аз работех комфортно в правителството. Имах подкрепата на премиера, работех в екип с колегите ми. Имах създадени максималните условия да си свърша работата“.

Калфин допълни, че е действал така след взетото решение на Националния съвет на АБВ, която ще предложи на конгрес в неделя оттегляне от правителството. „И аз изпълнявам това решение“, обясни той.

„Още откакто участваме в правителството, имаше гласове в АБВ за това, че там нямаме възможност да реализираме изцяло това, което сме поели като ангажимент. Нарушени бяха принципите на комуникацията, особено в парламента – в последния момент се появяваха законопроекти“, каза Калфин.

За последното той посочи като типичен пример Изборния кодекс.

Той допълни, че АБВ неведнъж е критикувала сектори като отбраната, сигурността, външната, икономическата и енергийната политика.

Калфин заяви, че заради излизането на АБВ няма да спрат проучванията за добив на нефт и газ в Черно море. И уточни, че е важно  България да транзитира руски газ и да получава такси за това.

Запитан дали сега АБВ е опозиция, той отговори, че партията се е опитала да направи европейски модел на коалиция, запазвайки независимост. АБВ излиза в опозиция, но може да подкрепя добрите решения, каза той.

На въпрос дали АБВ ще работи с БСП, той очаква „отваряне на диалога и повече сътрудничество“.

"Не гледам като кандидат на президентските избори", каза той и отказа да коментира откъде би дошла подкрепа, ако кандидатурата му бъде издигната. Президентските избори са важни, в АБВ не сме обсъждали още кандидатурата, каза той.

Според него предсрочните избори не са добра опция по отношение на стабилността, но всичко е в ръцете на управляващите. Трябва или да има промяна на това, което прави правителството, или следва предсрочен вот, заяви той.

За срещата си с премиера вчера той каза, че му е благодарил за подкрепата за реформата на пенсионната система и други политики.

Той отказа да препоръча свой наследник и заяви, че не е работил в министерството на партиен принцип.

По повод предложението на МФ за нови промени при втория пенсионен стълб Калфин каза, че тази част от промените е свързана с инвестициите на пенсионните фондове. „Няма спорове и някакви битки“, заяви той. Според него фондовете трябва да кажат какво искат и да се уточни публично как ще се управляват парите на хората.

За ветото на президента за Изборния кодекс той смята, че има основание за налагането му заради ситуацията с гласуването в чужбина. „Подкрепата на ветото в НС може да мине само със съгласуването на текст, който да уреди въпроса с гласуването в чужбина, без да ограничава правата на нашите сънародници“, каза Ивайло Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още