IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутатът Емил Радев: ЕК трябва да ограничи метанола в течностите за чистачки

Всяка година има десетки смъртни случаи на хора, отровени от опасното вещество

15:35 | 13.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Едва 75 мл е смъртоносната доза за човек от течност за чистачки с концентрацията на метанол от 35%, коментира в интервю за в. „Труд“ Емил Радев, евродепутат от ЕНП-ГЕРБ.

Същевременно в над 2/3 от течностите за чистачки на българския пазар се съдържат над 30%, при допустими и считани за безвредни едва 0,6% според европейските експерти.

Радев отдавна работи за това да се въведе забрана или поне ограничение на съдържанието на метанол в тях, тъй като всяка година ставаме свидетели на десетки смъртни случаи на хора, отровени от опасното вещество. Той настоява Европейската комисия да предприеме стъпки в посока ограничаване на съдържанието на метанол в течността за чистачки на ниво ЕС.

Евродепутатът е поставил въпроса пред ЕК още в края на миналата година. Според него продуктите с такива опасни вещества трябва да са снабдени със специфични методи за затваряне, обезопасени за деца. А контролните органи трябва да следят за спазването на тези норми.

„Ако нивото на метанол се намали на 0,5% в течността за чистачки, тогава смъртоносната доза е над 5 литра, количество, което е почти невъзможно да бъде изпито, даже и от възрастен човек. В случай че ЕК не вземе необходимите мерки за ограничаване на съдържанието на метанол в течността за чистачки, считам, че е крайно необходимо да се приемат законодателни промени в България, в тази насока, както и да се засили контролът над тези продукти. Само така ще можем и да спрем безсмислената загуба на човешки животи”, коментира евродепутатът.

Аргументите на Емил Радев са подкрепени от два експертни доклада на Европейската агенция по химикалите (ECHA). Единият не препоръчва концентрацията на метанол над 0,6% обемни единици, а другият препоръчва ЕС да забрани изцяло използването му.

Страни като Полша например вече взимат мерки за борбата със смъртните случаи вследствие на натравяне с метанол. Държавата направи предложение до Европейската агенция за химикалите да въведе ограничение на съдържанието на метанол в течността за чистачки в концентрация равна на или по-голяма от 3% от теглото.

Полското предложение беше направено през януари 2015 г., след което двата комитета на агенцията провериха дали то отговаря на изискванията на приложение XV от регламента REACH. През март досието се публикува за консултация, като заинтересованите страни можеха да правят коментари в рамките на шест месеца от публикуването му.

Едва през декември 2015 г., Комитетът за оценка на риска на ECHA даде своето становище дали предложеното ограничение е подходящо с цел намаляване на риска за човешкото здраве.

В същото време Комитетът за социално-икономически анализ (SEAC) подготви становище относно социално-икономическото въздействие на предложените ограничения.

Окончателният доклад на комитета беше приет през март, но до преди две седмици все още не беше публикуван.

Двата доклада са изпратени на ЕК в края на месец април и тя разполага с 3 месеца от получаването им, за да вземе решение да предложи съответните законодателни промени в списъка за ограничения в регламента REACH.

Окончателното решение се взема с регулаторна процедура с контролното участие на държавите-членки и Европейския парламент. Според някои експерти е възможно да се въведе ограничение още до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Как такива *** стигат до тези постове, та ни излагат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
RedBot
преди 7 години
Изключително наболял проблем.... :)))Питам се тези дето пият течност за чистачки, дали не си заслужават съдбата???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още