IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: БСП няма “предконгресни или следконгресни договорки” за обединение с АБВ

Лидерът на левицата призова за мобилизация за подготовка на предсрочни избори на първото заседание на Националния съвет на партията

12:40 | 21.05.16 г. 18
<p>
	Лидерът на БСП Корнелия Нинова открива първото заседание на Националния съвет на БСП. <em>Снимка: БТА</em></p>

Лидерът на БСП Корнелия Нинова открива първото заседание на Националния съвет на БСП. Снимка: БТА

БСП няма “предконгресни или следконгресни договорки” за обединение с АБВ. Това коментира лидерът на левицата Корнелия Нинова по време на първото заседание на новоизбрания Националния съвет на партията, предава агенция Фокус.

„АБВ е част от политическото статукво. Ние сме промяната на това статукво. Ние сме опозиция на управлението, в което те участваха”, коментира Нинова.

По думите й новосъздадената опозиция АБВ е издържала три дни и се оказала „Преоблякъл се Илия пак в тия“. Нинова даде пример с подкрепата за промени в кабинета на Бойко Борисов.

„Ние можем и сме готови да разговаряме с всички вляво, но категорично не приемаме менторски тон, водачество в ляво, към което БСП да се присламчва“, каза тя. Според нея механичният сбор с малки партии няма да донесе на БСП голямата сила, от която партията има нужда.

Нинова подчерта, че силата е в хората. Тя заяви, че незабавно започват широк кръг от разговори със земеделски производители, синдикати, лекарски съюзи, всички граждански структури, които са вляво.

Като основен политически противник на БСП Корнелия Нинова посочи ГЕРБ. Тя коментира, че правителството на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ е било създадено като клуб по интереси и когато тези интереси не са се напаснали, клубът се разтурил.

За правителството лидерът на левицата коментира, че за времето, в което съществува, то е нанесло тежки вреди за България заради изтегления дълг в размер на 16 млрд. лева.

„Ние сме длъжни и можем да ги спрем и да променим тези политики. Управлението на Бойко Борисов е опасно. ГЕРБ са наш политически противник. Правителството на Бойко Борисов е вредно за България. По този въпрос не може да има никакви спекулации“, посочи тя.

Нинова призова членовете на БСП да започнат мобилизация за подготовка на предсрочни избори.

Левицата продължава да обсъжда и предстоящите президентски избори наесен и участието й в тях. Лидерът на партията обеща на следващото заседание на Националния съвет да се организира вътрешнопартийно допитване как и с кого партията да участва във вота.

Нинова каза още, че до две седмици в Народното събрание ще бъдат внесени първите антимонополни закони, които левицата предлага. Тя обясни, че законодателната програма на партията има две насоки - връщане на държавата в икономиката и социалната държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още