IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в търговските обекти по Черноморието са стигнали 1 млрд. лв. през юни

Първите резултати от кампанията на НАП показват и драстично покачване на фактурирането на едро към туроператори и търговци в курортите

13:05 | 07.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 1 млрд. лв. е достигнал оборотът в търговските обекти по Черноморието през юни, сочат данните на Националната агенция за приходите (НАП). Това е с над 200 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година.

В последните седмици НАП, МВР и митнически служители започнаха контролна кампания в населените места по крайбрежието, която ще продължи без прекъсване до края на туристическия сезон. Над 500 данъчни инспектори наблюдават за отчитане на обороти и издаване на касови бележки, както и за движението на рискови стоки, включително алкохол и тютюневи изделия. Под постоянно наблюдение са подложени борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на „Фискален контрол“.

Първите резултати от кампанията показват значителен ръст на отчетените обороти и драстично покачване на фактурирането на едро към туроператори и търговци, работещи в курортите, сочат данни на НАП.

През тази година приходната агенция отново използва подхода на т.нар открити наблюдения, при които инспекторите присъстват в популярни заведения, дискотеки, ресторанти и паркинги в продължение на дни или седмици, като често по време на наблюдението приходите на обектите са увеличават в пъти. 

„Ръст от 200 млн. лв. е отличен резултат. През тази година ни интересува много повече промяната на поведението на търговците, отколкото броят на проверките и наложените санкции. Затова наблюдението на ключовите търговски обекти по цялото Черноморие ще продължи без прекъсване до края на сезон.“, каза по повод на лятната кампания Васил Панов, директор на дирекция „Контрол“ в НАП.

Приходите от туризма растат благодарение и на засилените проверки по Черноморието, отчете и премиерът Бойко Борисов вчера пред депутатите по време на блиц контрола в Народното събрание.

Според премиера част от тези допълнителни приходи е свързана със засиления контрол на данъчните служители и Агенция „Митници“. От друга страна се увеличава и броят на туристите.

От 1 юли в курортни комплекси по Северното Черноморие започнаха съвместни проверки на Националната агенция за приходите, МВР, агенция "Митници", Комисията за защита на потребителите и други органи за спазването на данъчно-осигурителното законодателство.

Проверките се извършват чрез тайни клиенти, контролни покупки, наблюдават се и по-оборотните заведения, следи се и за издаването на фискални бонове. Проверяват се и местата за подслон, туристическите атракции, услугите, търговците, валутните бюра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още