IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общ координационен център ще гарантира сигурността на туристите през лятото

Ще бъдат взети дипломатически мерки заради отказа на Турция да изпълни споразумението за реадмисия

14:36 | 17.06.16 г.
<p>
	Снимки: БТА</p>

Снимки: БТА

Общ координационен център между институциите ще гарантира сигурността на туристи и граждани през летния сезон, обяви в Бургас вътрешният министър Румяна Бъчварова. 

В областната дирекция на полицията бе проведена работна среща между МВР и приходната агенция, на която са набелязани конкретните мерки, които да бъдат предприети, поясни Бъчварова. По думите й решението е да се създаде общ координационен център, който да ръководи процеса и да следи развитието на проверките, предава БНР.

В този център ще влизат всички институции, които извършват проверки в региона към момента. Целта е да се гарантира сигурността на туристи и местни жители, добави Бъчварова.

В очакване на интензивен летен туристически сезон на Черноморието МВР ще командирова 730 полицаи, стана ясно в началото на месеца. Броят им е увеличен заради очаквания интензивен туристически сезон. Около 550 от командированите ще са на територията на Областната дирекция на МВР в Бургас, като основно рисково място е посочен курортът "Слънчев бряг". 

От МВР увериха, че ще продължи практиката на съвместни патрули с полицаи от други държави, сред които Румъния и Чехия. През тази година МВР планира повече специализирани полицейски операции.

Относно ситуацията по границата и мигрантите министърът коментира, че има споразумение с Турция за реадмисия, което е трябвало да влезе в сила от 1 юни.

„Имаме оформен документ за 200 човека, които трябва да бъдат върнати в Турция по силата на това споразумение и в сроковете, в които трябваше да получим отговор от турската страна, не сме получили. Имаме информация, че турската страна се въздържа от изпълнението на задължения по това споразумение по аргументи, които са свързани с отношенията и процесите, които текат в преговорите с ЕС”, посочи министърът.

Предвиден е и подобен сценарий. Ще бъдат предприети дипломатически мерки, увери Бъчварова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още