IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обвинителният акт по делото за източване на КТБ ще надхвърли 100 хил. страници

На още трима души са повдигнати обвинения, заяви шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев

10:24 | 15.07.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако се внася обвинителен акт в съда по делото за КТБ, той ще бъде над 100 хил. страници. Това казва в интервю за в. „24 часа“ новият административен ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

„Такъв формализъм няма да видите в цяла Европа. Дори научен работник не пише толкова през целия си живот. Нашето законодателство е въвело тази практика, която изглежда безумна. Шансът да допуснеш техническа или правописна грешка е огромен. И тогава обвинението може да се обяви за неясно“, казва той.

Като наблюдаващ прокурор той коментира, че банкерът Цветан Василев е обвиняем за ръководител на организирана престъпна група задочно.

„В престъпната група освен Василев участват и други 13 души - изпълнителни директори, одитори, касиери, счетоводители. Между тях има трима новопривлечени като обвиняеми лица, които са бивши кредитни инспектори от централното управление на КТБ. Престъпната група е създадена да извършва длъжностно присвояване в особено големи размери. В нея не влизат двамата подуправители на БНБ Румен Симеонов и Цветан Гунев, както и един ръководител на екип – Славияна Данаилова. Те също са част от делото, но са привлечени в качеството им на обвиняеми за престъпления по служба. Така че обвиняемите стават общо 17“, казва той. 

„Това дело е в интерес на цялото общество. Оказа се, че въпреки 20-годишния ми стаж съм имал огромни илюзии за това, което става в държавата. Източването на 206 млн. лв. от главната каса на КТБ е равно на коледните бонуси на пенсионерите за 2 години. Липсата на 3,5 млрд. лв. от кредитния портфейл на банката и несработеният надзор от БНБ, както и от спецслужбите, НАП и други означават, че имунната система на държавата не е сработила. Това е синдром за тежко автоимунно заболяване“, смята Иван Гешев.

Той обяснява, че делото ще се гледа в спецсъда, а не в Софийския градски съд (СГС), защото са събрани доказателства и за организирана престъпна група“.

Според прокурора  е безспорно, че КТБ не е била банка, поне в последните години. „Дали е пирамида, финансова къща, неустойчив бизнес модел, както казват колеги и икономисти, това няма значение. Парите на вложителите са използвани за купуване на активи, които не са били обезпечени от банката и тя е нямала контрол върху тях“, казва той.

Тъй като в концепцията си за работата на Специализираната прокуратура Иван Гешев е предложил прокурорите да минат обучение как се разследват престъпления, свързани с тероризъм, той пояснява причината – според него българският специализиран съд и прокуратура нямат достатъчен професионален капацитет за разследване в тази посока.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още