IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирми масово прехвърлят коли и имоти на физически лица заради данък "уикенд"

Само 207 млн. лв. капиталови разходи са направени от кабинета за първите пет месеца на годината при заложени в бюджета 2,5 млрд. лв.

14:15 | 15.07.16 г. 2
Фирми масово прехвърлят коли и имоти на физически лица заради данък "уикенд"

Регистрирани по ДДС фирми масово прехвърлят коли и имоти на физически лица – реалните ползватели на активите. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на финансите Владислав Горанов. Причината по думите му са действащите от тази година промени в Закона за данък добавена стойност (ЗДДС) за облагането на фирмените активи, станали известни като данък "уикенд".

Според Горанов информацията за ефекта от изменението на ЗДДС не може да бъде еднозначно извлечена от данните в Националната агенция за приходите (НАП). В резултат на дискусиите по думите му били постигнати два резултата - „значително се подобри разбирането, че наличието на регистрация по ЗДДС не означава с 20% по-евтино крайно лично потребление и масово прехвърляне на недвижими имоти и превозни средства от юридически лица към реалните им ползватели физически лица“. Той все пак отчете ефект от 5,2 млн. лв. след законодателните промени.

Горанов отчете общ ръст на постъпленията от ДДС. Най-лесно за бизнеса е, ако не иска да се затруднява, да не ползва за лични нужди фирмени активи, препоръча той. 

На въпрос от депутата Явор Хайтов за плащането на данъци в България от Google и други компании като Facebook, Amazon и Yahoo, Горанов каза, че са извършени две проверки на данъчните за прихващане и възстановяване в „Google България“.

В резултат е възстановен ДДС. Друга проверка е приключила през юни без констатации за установени нарушения. Що се отнася до облагането на интернет компаниите, министърът каза, че то е в зависимост дали се предоставят услуги на регистрирани по ДДС лица или не.

В първия случай информация се обменя в системата VIES. Във втория тя се възстановява по европейски механизъм и в България са получени 1,7 млн. евро.

Запитан за направените от правителството капиталови разходи Горанов каза, че при заложени в бюджета 2,5 млрд. лв. за първите пет месеца на годината извършените капиталови разходи по държавния бюджет са 207,5 млн. лв. Той очаква сумата да нарасне през второто полугодие, особено през последното тримесечие. Инвестициите били забавени заради административните процедури и бавния старт на европрограмите, стана ясно от думите му.

От похарчените 207 млн. лв. "БДЖ - Пътнически превози" са получили 30 млн. лв. за подобряване на техническото и финансовото състояние, НКЖИ - 55,7 млн. лв. за ремонт на линии и гари по инфраструктурни проекти, а над 40 млн. лв. са отишли за оградата по границата. "Имам увереност от колегите, които управляват европрограми, че темпото ще се ускори значително през второто полугодие", обеща Горанов.

Социалистът Румен Гечев обаче го упрекна, че тези пари са за стимулиране на икономиката и забавеният процес е „икономическо престъпление“. Отчетеният излишък от 3,5% е трагедия, защото не сте похарчили тези 2,5 млрд. лв., заяви той. Горанов се съгласи, че има изоставане, но ако се отчетат и сключените договори със стартирала реализация, цифрите ще са много по-различни. 

На въпрос защо финансовото министерство още не се е произнесло по Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа - Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити райони, Горанов каза, че не е сигурно, че инфраструктурата ще реши проблемите на тези райони.

Той допълни, че основните проблеми там били с миграцията и човешките ресурси. В програмата не са изведени точно тези мерки, които да решат основния проблем – качеството на работната сила, образование, социална закрила, задържане в училище, каза министърът. „Освен асфалт и социална инфраструктура трябва да се развива човешкият капитал“, обясни позицията си той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
http://***.dnevnik.bg/biznes/2014/07/14/2343743_bulgariia_zapochva_vednaga_s_purva_stupka_za_vlizane_v/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
хАХАХАХ КАКВО СТАНА С ЕВРОТО С ЕЛЕКТРОННОТО ПРАВИТЕЛСТВО, САМО НОВИ ДАНЪЦИ ЛИ МОЖЕТЕ ДА ИЗМИСЛИТЕ .. СУПЕР НЕКАДЪРНИЦИ!!! има статии в ДНЕВНИК, КАК ОЩЕ 2014 ОЩЕ ЗАПОЧВАТЕ С ЕВРОТО !!, ХАХАХАХХ НЕКАДЪРНИЦИ ОСТАВКА, НЕ СТАВАТЕ, ДО СЕГА ТРЯБВАШЕ ЕВРОТО ДА СЕ ПРИЕМЕ !!!???? ЕТО СТАТИЯ ОТ 14 юли, преди две години !!!!! ?????защо ЧЕРВЕНИ М.Ъ.Р.Ш.И !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още