IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само хранителни банки да приемат дарени храни, предлага омбудсманът

Така няма да има злоупотреби с ДДС, заяви Мая Манолова

17:42 | 19.07.16 г. 1
Само хранителни банки да приемат дарени храни, предлага омбудсманът

Само хранителни банки трябва да приемат дарени храни, освободени от ДДС. Това предлага омбудсманът Мая Манолова. Вчера тя обсъди с финансовия министър Владислав Горанов идеята дарените храни да бъдат освобождавани от данъка. Той прие, но под условие – ако се гарантира механизъм срещу злоупотреби. 

„Прав е финансовият министър. Всъщност и ние изцяло подкрепяме неговото настояване да има правила, които гарантират, че процесът ще бъде честен и няма да бъде в ущърб на бюджета. Така че предлагаме бенефициенти на даренията от производители и търговци на храни да бъдат специални институции, така наречените хранителни банки, които да се регистрират по определен ред в Министерството на земеделието и храните“, каза Манолова пред радио „Фокус“.

В момента има една хранителна банка, която функционира от 2011 година. Тя е регистрирана като оператор на храни, но поради липсата на стимули в законодателството на практика извършва символична дейност, смята омбудсманът. Тя даде следния пример – годишно се унищожават 670 хиляди тона храни, а се даряват 250 тона.

„Според нас би било добре, ако първоначално бъде лимитиран малък процент от оборота на фирмите, който да е възможен за даряване, като предложените размери са от 0,5 до 1% върху оборота на съответната фирма“, предлага още тя като превенция на злоупотреби.

46% от българското население живее при тежки материални условия, като първото, от което хората се лишават, е храната, обясни тя мотивите за предложението си.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Мисля, че е време да обложат и хората които ровят по кофите с ДДС.Как така те ще конкурират фирмите за почистване без да плащат данъци!?Това е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още