IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

32 партии с нарушения при финансирането на кампанията за изборите през 2015 г.

23 формации са спазили всички изисквания на Изборния кодекс, съобщи Сметната палата

13:49 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

32 партии и коалиции са допуснали различни нарушения при финансирането на предизборната кампания за местните избори през 2015 г. 23 партии са спазили всички изисквания на Изборния кодекс, установи Сметната палата.

В изборите за общински съветници и за кметове, проведени през 2015 г., участваха 71 политически партии и 3 коалиции от партии, регистрирани в ЦИК. При одита са проверени 55 политически субекта – 53 политически партии и 2 коалиции от партии, регистрирани в ЦИК, съобщава одитният орган.

Сметната палата е проверила отделно събраните приходи и направените разходи от 204 местни коалиции и 50 инициативни комитета за предизборната кампания, но този одит още не е приключил.

Резултати от приключилия одит:

Проверените участници в изборите са спазили изискването на Изборния кодекс в срок до 30 дни след изборния ден да представят отчет пред Сметната палата, с изключение на три политически партии, които са представили отчетите си със закъснение. 

Партиите са допускали различни пропуски – например някои не са предоставяли задължителната информация за направени дарения от физически лица, за произход на дарени средства над минималната работна заплата, за финансиране със средства на кандидати, за рекламни и PR агенции и др.

Други пък са предоставяли информацията със закъснение.

При проверка дали законно са набирани средствата за финансиране на предизборната кампания са установени неотчетени приходи от десет политически партии и една коалиция.

Една политическа партия не е спазила изискването приходи над 1 000 лв. да се получават по банков път, а четири субекта - разходите над 1 000 лв. да са по банков път.

Всички одитирани политически субекти са спазили забраните за източниците за финансиране на кампанията.

При проверката за законността на разходите са установени неотчетени разходи от 9 политически партии и една коалиция, както и неотчетени поети задължения от една партия.

Размерите на финансиране на предизборната кампания на отделните политически субекти са в съответствие с изискванията.

Сметната палата уточнява, че 18 партии и една коалиция не са обект на одита, тъй като една партия не е подала отчет; пет партии не са регистрирани в нито една ОИК, което не предполага самостоятелно участие в изборите, а само евентуално участие в местни коалиции; 12 партии и една коалиция отчитат приходи и разходи под 1 000 лв. и не подлежат на на одит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още