IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Гласът на България се чува в ЕС

Президентските избори са своеобразен вот на доверие и от резултатите ще зависи ще има ли промени в кабинета, каза премиерът

09:12 | 01.09.16 г. 1
Борисов: Гласът на България се чува в ЕС

Гласът на България се чува в ЕС и се уважава, заяви в ефира на bTV премиерът Бойко Борисов. Той направи коментар за срещите си в Истанбул и Берлин в края на миналата седмица.

България няма посредническа роля, ролята на "пощенски гълъб" между Турция и ЕС, категоричен беше премиерът и допълни, че е задължение на страната ни да поддържа добри отношения със съседните си държави. Той отхвърли и твърденията, че е бил "привикан" в Истанбул, заявявайки, че срещите с премиера и президента на Турция са планирани отпреди един месец.

Борисов посочи още, че в ЕС предложенията на България се взимат предвид - затварянето на т.нар. "Балкански път" например е нещо, за което Борисов е работил "още от първия ден". В Братислава на 16 септември премиерът вече очаква практически решения - "пари, техника, хора", а не изявления, че България не е сама.

След срещата на Борисов с канцлера на Германия и на Австрия в края на миналата седмица, в Западна Европа вече сменят позициите си, категоричен е премиерът. Вече има разбиране, че трябва да се работи с Турция за решаване на бежанската вълна и да се търсят дипломатически начини за продължаване на споразумението за реадмисия, защото то е работещо.

"Влизането на Турция в ЕС сега е невъзможно, падането на визите също е невъзможно", категоричен е премиерът. Той обаче коментира, че има възможност за облекчаване на визовия режим за определени групи - за държавни служители, за големи фирми. По-бързото издаване на визи също е облекчаване на режима, допълни Борисов.

Премиерът каза още, че оградата с Турция ще бъде завършена до седмица - остават още 8 км за изграждане.

Според него обаче и след това проблемът трудно ще бъде решен, ако не бъде спряна вълната от бежанци в Турция. В момента тя е зона за сигурност и там има 3 млн. бежанци, а ако ЕС не се споразумее с Анкара и потокът тръгне към Европа - България и Гърция ще се превърнат в зона за сигурност.

По отношение на предстоящите президентски избори Борисов беше категоричен, че няма да е кандидат на ГЕРБ, но и отказа да съобщи номинацията на най-голямата партия в Народното събрание.

"На следващите президентски избори обаче ще се кандидатирам, заради играта", допълни още той.

Той определи изборите като своеобразен "вот на доверие" и от резултатите ще зависи дали ще има промени в кабинета. Премиерът намекна и че може да се стигне и до предсрочни парламентарни избори при лош за ГЕРБ резултат от вота. 

Борисов беше категоричен, че забавянето на обявяването на номинацията за президент не е неуважение на избирателите. "ГЕРБ съществува благодарение на избирателите", каза той.

През септември България има да решава много по-важни проблеми - решаване на енергийните казуси - за газовия хъб "Балкан" и АЕЦ "Белене", както и решение за бежанската вълна, заяви той.

Ситуацията в страната е стабилна - банковата система е издържала проверката, икономиката има ръст от 3%, контрабандата намалява с 8%, а приходите в хазната растат, допълни още Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Господи, колко е смешен хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още