IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Тодоров: С миграцията на висшисти България финансира Европа с милиарди евро

От началото на прехода насам висшистите, напуснали България, за да работят в страни от Западна Европа, са стрували на българската държава 1,5 млрд. евро

21:10 | 15.09.16 г. 14
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската държава е не само бенефициент, но и основен донор за страните от Западна Европа и то в пъти повече, отколкото е получател на средства от ЕС. Това каза юристът проф. Иван Тодоров в предаването "В развитие" с Делян Петришки по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му от началото на прехода насам висшистите, напуснали България, за да работят в страни от Западна Европа, са стрували на българската държава 1,5 млрд. евро, изчислено по български цени (4 млрд. евро по осреднени западноевропейски цени). Всички емигранти струват на страната около 29 млрд. евро, изчислено по български цени, и около 75 млрд. евро по осреднени западноевропейски цени, коментира още той.

"От друга страна, за първите шест години от началото на прехода всеки българин е получил годишно по 106 евро, т.е. България е получавала около 2% от БВП като помощи от ЕС, изчислено по български цени", отбеляза юристът, като уточни, че през последните години има леко подобрение, с което приходите от ЕС са се увеличили с 30%.

Той направи сравнение с останалите бивши социалистически държави. "Литва получава четири пъти повече пари на човек, отколкото България е получила от ЕС за първите шест години от началото на прехода насам. Гърция - пет пъти, Унгария - 2,7 пъти", каза юристът.

Според проф. Тодоров изходът от тази ситуация е изработването на механизъм, с който българските младежи да останат и да намират реализация в страната, както и предприемането на стъпки за преструктуриране на висшето образование. 

Целия разговор с проф. Иван Тодоров може да видите тук: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
За пояснение Ч У М А се смята за нецензурна дума. А да те управлява нецензурна дума КАКВО Е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Аман от "умни" ***. Холата искат да са в България, НО БЯГАТ от гербавата мафиотска чума, задушила до смърт всичко в обрулената ни държавица. Хората просто БЯГАТ, за да се спасят и оживеят. Останалите тук се въртят около властта или стават прислуги на мафиотските велможи. на последните пък не им пука, защото разчитат на лесни пари от държавната хазна, чрез различни врътки около обществени поръчки. Така е в умираща България. Накрая тук ще виреят само тикви и кратуни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
"Може и трябва да се изработи механизъм, който да ограничи младите вишисти да напускат странта ни. Например, ако човек завърши в БГ да няма право за 10г. след това да напуска страната..."Супер !!! А още по добре ше е да върнат КЕЧа , та за тия десет години да не се мотаят по улиците , ами да свършат нещо за държавата ,дето ги е изучила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 4
doba
преди 7 години
За протокола: Студентите не 'получават нещо значително и ценно за нищожни пари', а си вземат сами изпитите.Образованието в БГ не е 'безплатно', а се плаща от данъците на българите, т.е. с данъците на родителите/роднините/т.н. на студента се финансира образованието му. Нека този който плаща да прецени къде да работи той, след като/ако завърши.И още нещо: нека Ванкото Тодоров да вкара в сметките и парите, които емигриралите БГ висшисти всяка година пращат в Родината си. Да не излязат в пъти повече/в което съм сигурен/ от посочената от него сума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 10
ДХДО
преди 7 години
Ами прав си, сега студентите получават нещо значително и ценно за нищожни пари. Щом напрактика ти подаряват нещо(дават ти го почти без пари), то този който го подарява има право да постави условията при, които ти го подарява - например : ще го ползваш 10 г. , само в БГ, това си е съвсем естествена логика. На който не му се съобразява с такивавусловия - отива и си купува , това, което има нужда, т.е. плащаш му реалната цена и никой не ти поставя ограничения, как и къде го ползваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Викаш да им отнемем човешките права. И тези млади висшисти просто така ще си се примирят.Как не се усещате какви глупости пишете?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 11
s3
преди 7 години
Може и трябва да се изработи механизъм, който да ограничи младите вишисти да напускат странта ни. Например, ако човек завърши в БГ да няма право за 10г. след това да напуска страната, така реално няма и да може да емигрира и ще бъде патриот и ще работи за странта. Ще пие българска бира и ще вика Българи - Юнаци! като последния *** когато гледа националния отбор по футбол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 0
jorkata_pz
преди 7 години
как да останат като тука е пълно с корумпирани *** и връзкарски истории :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 4
khao
преди 7 години
механизма е ясен от хиляди години, вика му се съдебна система :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 18
ing5rov
преди 7 години
Тъй де , остават най коравите ...лабавите напускат и работодател и държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още