IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е почти на дъното в ЕС по брой IT специалисти

Заплащането за млад специалист варира от 700 до 800 евро, между 1500 и 2000 евро получава мениджър на средна управленска позиция в сектора

11:17 | 26.10.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 70 хил. души са работили в сферата на информационните технологии у нас през миналата година, сочат данни от анализ на Евростат за развитието на ИТ сектора в Европейския съюз през 2015 г., цитирани от БТА.

За сравнение през 2011 г. в ИТ-сектора у нас са работили около 55 000 души или за пет години техният брой се е увеличил с около 15 хиляди. Общо заетите в ИТ-сектора у нас формират около 2,3% от общата трудова заетост при среден показател от 3,5% за страните от ЕС-28, отчита Евростат.

Профилът на българския ИТ-специалист се формира от следните показатели, сочи анализът. Около 53% от работещите в сектора са мъже, 54% са под 35-годишна възраст и близо 70% са с висше образование и много добри доходи.

Средното заплащане в ИТ-сектора е било едно от най-високите на пазара на труда у нас и варира от 700-800 евро за млад специалист - до 1500-2000 евро за средна мениджърска позиция в сектора.

Според данни на експерти ИТ-секторът е най-бързо развиващият се сегмент в българската икономика и трудът на един високо квалифициран специалист генерира между 15-20 хиляди евро годишно, което е около между два-три пъти повече от средната производителност на труда у нас.

Според последните данни на Евростат най-много ИТ-специалисти в ЕС работят в Германия и Великобритания - по около 1,5 млн. души, както и във Франция - около 1 милион, в Испания и Италия - средно по около половин милион души.

Общо в ЕС през 2015 г. в ИТ сектора са се трудили около 8 милиона души, което представлява около 3,5% от общата заетост в Евросъюза.

Най-висок дял специалисти в ИТ-сектора като процент от общата заетост на населението е отчетен във Финландия - 6,5%. Следват Швеция - 6,1%, Холандия и Великобритания - по 5%, Люксембург - 4,6%, Естония - 4,4%.

Най-нисък е процентът на заетите в ИТ-технологиите спрямо общата заетост в Гърция - едва 1,2%. Следват Румъния, Литва и Кипър - по около 2%, България и Португалия - по 2,3%, Испания - 2,4% и Италия - 2,5%.

Най-висок дял ИТ-специалисти с висше образование е отчетен в Литва - близо 80%. Там са и най-младите ИТ-специалисти - близо 55% от хората в ИТ-сектора са под 35 години.

Като цяло осем от всеки десет души в ИТ-сектора на ЕС са били мъже, а шест от десет са били с висше образование, отчита европейската статистика.

Според Евростат ИТ-секторът преди десетина години се е ползвал предимно за комуникации, докато в днешно време той присъства в почти всички сфери на човешката дейност и на пазара на труда. Присъствието му в почти всички аспекти на човешкия живот изисква и съответните промени в образованието, производството и пазара на труда, отчита анализът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
E баце, малко са исФърли. 5 К чисти може, ама трудно ( за редова кирка говоря, па макар и гуру) 10К.. тва си го сънувал. МОЖЕБИ някой ако е фанал некой проект, да работи отдалечено, НО обикновено не можеш да изкараш повече от 6 -10 месеца на тая заплата. Или свършва проекта, или те гонят, или фалира фирмата или сам напускаш щото не се издържа на работа 24х7 и разправии и простотии и секви ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
stanislavr
преди 7 години
Да, точно от Индия. Най-голямото предизивкателство в тоя сектор е да накараш индийски програмист да ти обясни на английски какво се е мъчил да направи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
watergateory
преди 7 години
Малко специалисти има, но и сме скъпи сме за аутсорсинг (хората купуват от Индия, където това е етаблирано - за качеството не се говори изобщо). Със споменатите заплати не се учудвам, че хората бягат ли бягат. Само съм, че свестен програмист получава около 5 бона заплата. Ако е много добър и работи за нормална фирма, то тази стига и до 10к, но програмистите, които взимат тези пари не са много. Интересното, е че много високо платени програмисти емигрират от БГ, не за по-висока заплата, но просто им писва от олигофренията в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Като цяло е така да. За джибовете само не си прав. Познавам много "аутсорсаджии" - селянчета, със заплата по 1000 евро, които изплащат по 600 евро за 5 годишния джиБ, по 200 евро за застраховката му и живеят с 200 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
V.At.
преди 7 години
Ами от тази статия разбрах1. Процентно и в количествено отношение IT специалистите в България са на доста по-задна позиция от европейските страни. Което ме навежда на мисълта, че аутсорсинга е предимно кол център.2. Заплатата на IT специалист в България не е кой знае какво. Живея в центъра на София /там съм роден, не е с връзки/ и за 10 минути мога да преброя поне 20 джипа БМВ или Мерцедес. Очевидно не се карат от IT специалисти. Предимно от специалисти по усвояване на еврофондове.3. Мисля си, че у нас се попрекали с приказките за значението на IT сектора. Добре щеше да е вярно, ама други ресори са по-значими. И като гледам нивото на внедряване в обикновения живот и сравнявам с някои други места като например Индонезия и Непал, ами по-зле сме от тях.Само за сведение. Занимавам се със софтуер от доста години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
70 000 / 0.023=3043478.26 заети... нещо много ми се види не знам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още