IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмистите в България - с по-висока покупателна способност от тези в Америка

Чуждите компании вече не идват у нас заради евтината работна сила, а заради качеството на IT кадрите, заяви преподавател

09:38 | 28.03.16 г. 32
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента наблюдаваме странен феномен, при който програмистът в България има по-висока покупателна способност от програмиста в Америка. Това заяви Никола Вълчанов, преподавател към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него чуждестранните компании вече не идват в България заради евтината работна сила, а заради качеството и компетенциите на IT кадрите в страната.

„В България вече не идват чуждите компании, защото сме евтини. Те идват в България, защото сме качествени. Ние не струваме по-евтино“, коментира той.

По думите му университетът произвежда качествени кадри, но не всяка компания има директен достъп до тях. Според него причината отчасти се крие в това, че компаниите нямат достатъчно силен интерес.

"Образованието не е задължение единствено и само на университета", посочи още той и допълни, че под някаква форма фирмите трябва да бъдат ангажирани в тази екосистема.

Експертът коментира още перспективите пред развитието на сектора на информационните технологии в България. София се обособи като гигант, а Пловдив държи една пета от IT бизнеса в България.

"В момента компаниите се чудят по какъв начин да съумеят да издържат на ръста". По думите му това не е поредният IT балон именно заради услугата, която бива предоставяна и доверието, което се бива изграждано с партньори от чужбина.

Още новини и коментари от Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 1 rate down comment 4
redcretin
преди 7 години
Мамин, само че в САЩ няма ДДС - ето ти го щатския директно с едни 20% напред спрямо тебе :) Къде ще го гониш по покупателна способност, вицове :)Евтини сте и не можете да работите, трябва пъдар постоянно - и някой да довършва след вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
Незнам в кой град работиш, с какво се занимаваш и колко си добър, но за 1500 лв студентите се учат да програмират. Не бях програмирал 6 години и бях на 2800 нетно. А фирмата ни е известна с ниските заплати. След няколко месеца ми предложи друга фирма 3800 нетно. Мой колега замина там да работи и беше много доволен. Че то 2К вземат съпорт по разни фирмички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 1
verimg
преди 7 години
Така е общо взето - има хубави заплати, но повечето са на 1000-1500 лева в IT сектора. Има си балон на стартъпите - търсят се предимно джава програмисти и това е от години - там мисля, че в момента са от 3к лева нагоре. Колко са добри - отделна тема, всичко се натиска джава да пише, защото там имало пари, не по други причини. Програмисти на останалите езици - C,асемблер са около 2к ако са добри. Джавата е голям балон, но пък създава работа на другите сектори - като има бъгове - има нужда от поддръжка, нов мощен хардуер, QA и тонове мениджмънт. Така че парите от ИТ-то си се 'въртят' пак в ИТ-то и не могат да излязат и да помогнат на другите сектори - например електрониката. И аз очаквам да намалеят парите, просто не остават достатъчно за развитие, всичко се усвоява от ИТ сектора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
В България преди година - две са ми предлагали 4-4500 стартово нетно.Сега се подвизавам в чужбината и ситуацията се следната. В Белгия на човек току що излязъл от унито му дават 1300 нетно. За по - напреднали с 3-4 годин стаж 3300К. месечно и нагоре което е около 2К нетно. В Холандия 4-5 години дават по 4 - 5К Бруто, но като високо квалифициран чужденец за първите 8 години ти вземат 30% по-малко данъци. Освен това в двете държави имаш 32 почивни дни + 13 заплата + 10 дни официални празници. Празника ако се падне в събота или неделя ти го добавят към отпуската. Ако някой има желание мога да му пратя обяви за работа да види.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 12 rate down comment 0
alexvinchev
преди 7 години
Има и прилични заплати в сектора, но масово българските компании дават 1500лв. Повече пари дават чуждите фирми, защото тук плащат до 1/2 от заплатата на същия човек в тяхната си държава... Това не означава, че в България няма български компании, които плащат, просто са много малко. Съвсем отделен въпрос е какво получават срещу парите, които дават, но... Жалката истина е, че в доста индийски компании заплатите вече са по-високи от тук, затова и заради по-удобната часова зона компании като EPAM, hp и др. имат офиси тук, а не в Индия...Качеството на кадрите от университетите обаче е 85-90% плачевно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 7 години
виж сега, административно как е направено няма значение, факт е че тези компании не са ИТ ... ясно ми е от първа ръка защо се ползват, но това пак не ги прави ИТ ... те са едни посредници, такива има и в хотелиерския бизнес и в селскостопанския, сигурно и другаде ама и ония не са нито хотелиери, нито фермери, а пак посредници...Тези две компании живеят благодарение на другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Договора на служителя е с тях а не с крайния клиент. Те за това ги ползват, за да не се налага да се съобразяват със същите стандарти като при техните служители както и да могат по-лесно да се откажат от тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 7 години
В края на краищата персонала работи за тях---неее, работи за другите, те са само посредник и удържат процент от заплатата на персонала :):) ... което даже ги прави вредни за хората :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 7 години
значителна, колко да е значителна ... колко проекта имат и колко патента, kolko produkta ? ... николко ... що? щото не са ИТ компании, а HR :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Не точно набиране на персонал. В края на краищата персонала работи за тях, а те го препродават разликата е значителна ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още