IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмистите в България - с по-висока покупателна способност от тези в Америка

Чуждите компании вече не идват у нас заради евтината работна сила, а заради качеството на IT кадрите, заяви преподавател

09:38 | 28.03.16 г. 32
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента наблюдаваме странен феномен, при който програмистът в България има по-висока покупателна способност от програмиста в Америка. Това заяви Никола Вълчанов, преподавател към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него чуждестранните компании вече не идват в България заради евтината работна сила, а заради качеството и компетенциите на IT кадрите в страната.

„В България вече не идват чуждите компании, защото сме евтини. Те идват в България, защото сме качествени. Ние не струваме по-евтино“, коментира той.

По думите му университетът произвежда качествени кадри, но не всяка компания има директен достъп до тях. Според него причината отчасти се крие в това, че компаниите нямат достатъчно силен интерес.

"Образованието не е задължение единствено и само на университета", посочи още той и допълни, че под някаква форма фирмите трябва да бъдат ангажирани в тази екосистема.

Експертът коментира още перспективите пред развитието на сектора на информационните технологии в България. София се обособи като гигант, а Пловдив държи една пета от IT бизнеса в България.

"В момента компаниите се чудят по какъв начин да съумеят да издържат на ръста". По думите му това не е поредният IT балон именно заради услугата, която бива предоставяна и доверието, което се бива изграждано с партньори от чужбина.

Още новини и коментари от Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 22 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Пич, далече си от земята, честно. Просто ако искаш способни хора, трябва да им плащаш това е. Ние сме малка фирма, но заплатите са горе долу такива. Просто ако не са, ми бягат хората. Факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 0
doba
преди 8 години
По думите на г-н професора да очакваме ли поток от хамерикански ИТ мигранти към БГ ?Колко десетки хиляди ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 0
osoitza
преди 8 години
По същество, фирмите идват тук заради комбинацията цена/качество. Не сме толкова евтини колкото преди време. Сега сме някъде 1/2 от това на запад грубо преди бяхме 1/3 - 1/4. Но като качество не отстъпваме от средното ниво. Може би просто защото средното ниво на запад падна. Напоследък работя преди всичко само с "американски индийци", които са някъде на нивито тук , а дори понякога в са доста под нашето ниво. Повечето българи скоито съм работил са доста конструктивни ориентирани към резултата. Малко или никакви сплетни, разправии ит.н. Доста от нас се научихме че най важното е да си свършим добре работата, защото така всички сме доволни накрая.Тук явно няккави хора само си чешат езика и хейтят. Работя в сектора 10г + .4К лева за опитен програмист(5+ г) е съвсем нормално за София, дори има и доста по добре платени. условията са добри. В щатите има всичко, но по статистики заплата от 90 -150К $ годишно ПРЕДИ ДАнъци. сметката си я правете сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 11
studioaa
преди 8 години
Добре лъжеш моето момче, щом даже си минал най-голямата компания в Европа по заплащане... Форумния Стийв Джобс какво друго мога да кажа... Шапки долу!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
E благодаря, че сложи моята фирма в една от двете :)Не пич, верно е че средната не е 4К лева чисти, но има и то доста меса, където ДОБРИТЕ вземат и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 12
studioaa
преди 8 години
За съжаление сметката ти е правилна, защото тя е на базирана на лъжливи предпоставки. 2К евро на месец могат да ти платят точно 2 фирми, нито повече нито по-малко. Ние говорим за средния случай в сектора, не за най-добрия. А за средния случай доходите са от 1к до 1.5к, а това е горе долу колото МРЗ в нормална държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Сега, можем да се замеряме с цифри колкото си искаш. Начинаещ в западна Европа (според зависи къде де) но горе долу взема 2К евра чисти, което горе долу го докарва добър програмист в БГ. Имам познати и в Германия и в Холандия и в UK (там са малко повече заради силния паунд, но пък цените са такива, че покупателната способност е...:)) Що се отнася до САЩ, нямам преки наблюдения. 120к$ годишно БРУТО .. може, Чистата заплата едва ли би била толкова впечатляваща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 0
khao
преди 8 години
хич не си прав :) В момента тук има някакъв балон създаден от стартъпите, така че човека е прав като цяло, но е прав заради многото детайли които важът сега и само сега... тук има програмисти които взимад над 10К, колкото и невероятно да ти звучи, но според мен това ще е временно явление... а всякви онлайн платформи за фрилансинг :) още повече изравняват заплащатето в световен мащаб ... като цяло програмирането (особенно за големи и важни проекти) не гони по евтина работна ръка, сървиса търси евтиното ... съпорт, QA и тнт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Напротив нито едно от твърденията ти не е вярно, отвори например monster.de и направи сравнение на България с Германия. Ще откриеш, че начинаещ програмист в Берлин или Мюнхен печели около двойно повече от напреднал у нас след платени данъци. В Сан Францистко най-евтините специалисти печелят по 10 хил. $ на месец. В Сан Франциско почти всички жилища са лукс или супер лукс и ти нямаш никаква евтина алтернатива ако живееш/работиш там и всички живеещи там наемат само луксозни апартаменти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Да го кажем такав България програмиста взема заплата, 4 пъти по-висока от средната. В Америка - 2 пъти в Западна Европа - 1.5 пъти. В Америка програмистите не наемат луксозни апартаменти в Сан Франциско.Глупостта е, че не идвали тук за това, че сме евтини. НЕТНАТА заплата на добър БГ програмист е колкото нетната заплата на някой начинаещ в Западна Европа. Брутнат заплата на добър БГ програмист е два пъти по-ниска от брутната в Западна Европа ( заради по-ниските данъци върху доходите и по-ниските осигуровки)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още