IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмистите в България - с по-висока покупателна способност от тези в Америка

Чуждите компании вече не идват у нас заради евтината работна сила, а заради качеството на IT кадрите, заяви преподавател

09:38 | 28.03.16 г. 32
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента наблюдаваме странен феномен, при който програмистът в България има по-висока покупателна способност от програмиста в Америка. Това заяви Никола Вълчанов, преподавател към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него чуждестранните компании вече не идват в България заради евтината работна сила, а заради качеството и компетенциите на IT кадрите в страната.

„В България вече не идват чуждите компании, защото сме евтини. Те идват в България, защото сме качествени. Ние не струваме по-евтино“, коментира той.

По думите му университетът произвежда качествени кадри, но не всяка компания има директен достъп до тях. Според него причината отчасти се крие в това, че компаниите нямат достатъчно силен интерес.

"Образованието не е задължение единствено и само на университета", посочи още той и допълни, че под някаква форма фирмите трябва да бъдат ангажирани в тази екосистема.

Експертът коментира още перспективите пред развитието на сектора на информационните технологии в България. София се обособи като гигант, а Пловдив държи една пета от IT бизнеса в България.

"В момента компаниите се чудят по какъв начин да съумеят да издържат на ръста". По думите му това не е поредният IT балон именно заради услугата, която бива предоставяна и доверието, което се бива изграждано с партньори от чужбина.

Още новини и коментари от Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 16
studioaa
преди 8 години
За пореден път 100% лъжливо твърдение... Значи според господина 3к у нас имат по-голяма стойност от 20к в Америка. То бива да си демагог и лъжец, но тази статия честно казано чупи глупомера. Искам да припомня, че наема на луксозен тристаен апартамент в Сан Франциско е в момента е към 3500 $ на месец, а у нас на еквивалента е 750 евро. А сега сравнете доходите и тогава бълвайте глупости като в тази статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още