IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмистите в България - с по-висока покупателна способност от тези в Америка

Чуждите компании вече не идват у нас заради евтината работна сила, а заради качеството на IT кадрите, заяви преподавател

09:38 | 28.03.16 г. 32
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента наблюдаваме странен феномен, при който програмистът в България има по-висока покупателна способност от програмиста в Америка. Това заяви Никола Вълчанов, преподавател към Факултета по математика и информатика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него чуждестранните компании вече не идват в България заради евтината работна сила, а заради качеството и компетенциите на IT кадрите в страната.

„В България вече не идват чуждите компании, защото сме евтини. Те идват в България, защото сме качествени. Ние не струваме по-евтино“, коментира той.

По думите му университетът произвежда качествени кадри, но не всяка компания има директен достъп до тях. Според него причината отчасти се крие в това, че компаниите нямат достатъчно силен интерес.

"Образованието не е задължение единствено и само на университета", посочи още той и допълни, че под някаква форма фирмите трябва да бъдат ангажирани в тази екосистема.

Експертът коментира още перспективите пред развитието на сектора на информационните технологии в България. София се обособи като гигант, а Пловдив държи една пета от IT бизнеса в България.

"В момента компаниите се чудят по какъв начин да съумеят да издържат на ръста". По думите му това не е поредният IT балон именно заради услугата, която бива предоставяна и доверието, което се бива изграждано с партньори от чужбина.

Още новини и коментари от Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 8 години
но която и да спихне по няква причина, няма да има отражение на пазара защото глада за кадри все още е голям ... така че не ги мислете, факт е че е по добре да си програмист тук от колкото на запад или в щатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 8 години
Sofica, Addeco са компании за набиране на персонал :):) и нищо повече.... мини по цариградско и виж табелите около мола, всички са с по над 300 човека ;)... аз знам хостинг компании с по над 100 човека, пак е ИТ, макар и не програмиране :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 8 години
има няколко с по над 300 човека :):) да не кажа че са над 10-15 такива фирми, като половината са български
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
HPE са значително повече :)Не бих се учудил ако и SAP Labs, VM Ware, IBM, Sofica, Addeco, CSC, converse ( сега нещо друго се казват) не гонят подобни бройки, Telerik преполагам също са някъде там Абе много народ бачка това и не е като да няма големи :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
mathematician
преди 8 години
Няма такъв.Не знам някой да има повече от 300 ИТ-та, което не е никакъв проблем за пазара.Иначе много компании се хвалят как сега са 100-200 човека но имали планове да станат поне 700, та ако не 1000. Но не съм видял такива - може и да има.HP имат голям аутсорс център, но те не аутсорстват само ИТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
"ако единия фалира да последва срив на пазара."Е тук не съм съгласен. Има няколко много големи аутсорсинг от които единия ако се изнесе, ще настане сериозен глад. Иначе общо взето си прав да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 27 rate down comment 0
mathematician
преди 8 години
Хубавото на този бизнес е, че няма държава (регулации) и няма синдикати. Така че не го мислете, бизнеса ще се развива както намери за добре.И другото хубаво е, че няма 2-3 големи работодатели, които да определят правилата и ако единия фалира да последва срив на пазара. Има си няколко големи фирми, където човек може да си кюта до пенсия или да израства в йерархията - негова воля. Има доста на брои средни фирми, където заплатите са прилични. Има и много малки фирмички и фреелансери, които не са стартъпи - т.е. са по-устойчиви. И стартъп сцената се развива много добре, та чак съм учуден.Може да погледнете Webit след 20 дена в София лектори от какви компании има.Изобщо където няма държава и синдикати нещата са перфектни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Аз съм в сектора 20+ години и съм бил и от страната на този, който получава и от страната на този който плаща и съм абсолютно съгласен с теб :)А младежите могат да си теоретизират, както и г-н Професора. Че не е устойчиво е така и аз очаквам проблеми, но не заради стартъп балона, а заради това, че войната в Украйна ще свърши и ще се асоцират към ЕС и тогава... познай :) Там заплатите са яко надолу.Тук ББ и Роско са турнали розовките очилца и съ развиват технологично, а не виждат, че 80% са кирки, ковящи код в несвяст, които могат за ден да бъдат заменени с който си искаш. Вътрешния пазар е НУЛА, иновативните БГ компании в сектора са 3 хайде макс. 5 и тях вече ги продадоха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
а да, и само за протокола, понеже се налага да плащам такива заплати, за мен не остава много повече :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 3
osoitza
преди 8 години
а и друго, не съвсем устойчиво е това защото според мен има старт ъп балон, но той е глобален а не местен и каквото по света така и тук, очаквам в следващите години да има проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още