IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И догодина област Благоевград може да остане без достъп до евросредства за ВиК

Общините подадоха проекти за 102 млн. лв. по ПРСР за ремонти на улици

17:08 | 01.11.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Зам.-министър Васил Грудев и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов откриха и фермерски пазар. <em>Снимка: МЗХ</em></p>

Зам.-министър Васил Грудев и кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов откриха и фермерски пазар. Снимка: МЗХ

И през 2017 г. няма да има пари за водоснабдяване и канализация в област Благоевград, ако не се постигне консолидация на водния сектор, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на бизнес форум за развитието на регион Югозападен, съобщи МЗХ.

Припомняме, че обединението на ВиК операторите в едно дружество в рамките на всяка една административна област е изискване на водната реформа, без което общините нямат достъп до средствата от оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020. В област Благоевград община Кресна отказа да се включи във водната асоциация в областта с мотива, че това ще да повиши цената.

Грудев припомни, че през 2015 г. общините от областта не са имали възможност да кандидатстват за финансиране на водни проекти именно заради липса на единен оператор. Той бе категоричен, че, ако не се спази условието за обединение на сектора, общините няма да могат да кандидатстват за такива проекти до края на програмата. 

Заместник-министърът уточни, че местните власти са подали 58 предложения за над 102 млн. лв. в първия прием на общински проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Той подчерта, че инвестициите, за които местните власти са кандидатствали, са за малка по мащаб инфраструктура - основно изграждане и ремонт на пътища и улици. По думите му в Програмата са били заложени критерии, които да дадат предимство на проектите за допълнителна свързаност с по-голям град в рамките на 30 км.

„Имаме вече сключени договори за 59 млн. лв. с частни фирми в областта, главно по мерките за модернизация и за инвестиции в преработка на земеделски суровини. От няколко дни е отворен втори прием по мярка 4.1 с ресурс от 237 млн. лв., като подаването на документи ще бъде до 7 декември“, каза още още Грудев.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 7 години
Въпрос, след някоя друга евросредствата ще секнат или ще намалят драстично - тогаз ко прайм? Не само Благоевград ами и цялата ни държавица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още