IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корупцията в Агенция "Митници" е на ниските етажи, твърди шефът на митниците

Приходите на митниците за първите десет месеца са 6,8 млрд. лева

10:53 | 04.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има корупция в Агенция "Митници" и тя е на ниските етажи на администрацията. Това призна пред БНТ директорът на Агенция "Митници" Розалия Димитрова.

Поводът за коментара е антикорупционната акция на ГКПП "Лесово" в сряда, след която бяха задържани 34 митничари, от които 12 засега са с обвинения, а днес предстои прокуратурата да прецени на кои ще поиска постоянен арест.

Корупцията в митниците е на ниските нива и може да стигне най-много до началник на граничен пункт, но не и по-нагоре, посочи Димитрова. И призова да не са правят изводи, че корупцията стига нагоре по веригата, защото се знае до кое ниво стигат корупционните схеми – тя е на ниските етажи на администрацията, заяви шефът на митниците.

Розалия Димитрова увери, че службите и ръководството на Агенция "Митници" са с нулева толерантност към подобни действия. Тя заяви, че точно заради повтарящите се злоупотреби, правителството е закрило митницата в Свиленград.

Димитрова посочи, че не е съвсем изненадана от случващото се на ГКПП "Лесово". 

Преди две години имаше подобна акция, а имаше и такава на "Капитан Андреево". Все пак считах, че тези служители няма да продължават с корупционните действия, сподели Димитрова. По думите й вероятно е необходимо време за промяна на мисленето на тези митнически служители, които са склонни към корупционни практики.

„Надявам се тези служители, които са виновни, да получат осъдителни присъди, за да има превантивен ефект за останалите митнически служители“, каза шефът на митническата агенция.

Розалия Димитрова каза също така, че има служители в Агенцията, които са подсъдими и са отстранени от длъжност, съдът ги оправдава и ги връща отново на работа. Такива служители не се допускат обаче на работни места, които са възлови в Агенцията или има постоянен контакт с икономически оператори. Възстановяват се на места, където биха могли да нанесат най-малко вреди и където е най-малко натоварено, каза директорът на митниците. Тя уточни, че те са от специализираната администрация.

Розалия Димитрова посочи, че средната заплата на един митничар е между 700 и 1400 лева в зависимост от длъжността.

1,3 млрд. документа са обработени от митническите инспектори досега за 2016 г. Приходите на Агенция "Митници" за първите десет месеца са 6,8 млрд. лв. общо от мита, акцизи и ДДС, като над 4 млрд. лева са събраните приходи от акцизни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
ДАНС затова ги арестува, защото са "забравили" да предадат корупцията на по-високите етажи. Защо не арестуват на Калотина и Кулата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още