IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Безотговорно е да оставим страната без бюджет за 2017 г.

Минава време, преди "икономическият ръст да бъде усетен от джоба на българите", коментира вицепремиерът

11:29 | 15.11.16 г. 8
<p>
	Томислав Дончев и Цецка Цачева. Снимка: <em>архив БТА</em></p>

Томислав Дончев и Цецка Цачева. Снимка: архив БТА

Безотговорно е да изтеглим бюджета за 2017 година, макар и политическата логика подсказва именно това – предложението отразява виждането на правителството за политики и развитие. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ.

В понеделник премиерът Бойко Борисов депозира оставката на правителството в Народното събрание. Тя ще бъде гласувана в сряда.

Първоначално очакванията бяха бюджетът да бъде изтеглен – това беше потвърдено в интерюво за Investor.bg от председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Самият финансов министър също намекна преди изборите, че бюджетът може да остане без вносител. Впоследствие обаче управляващите промениха намеренията си.

В бюджета са предвидени редица промени, сред които и увеличаване на заплатите на учителите, както и по-висока минимална работна заплата, припомни днес Томислав Дончев и допълни, че дори и работещо, Народното събрание самостоятелно не може да изготви бюджета, не може дори и да направи промени по него.

Вицепремиерът е категоричен, че загубата на президентските избори е следствие не само на кандидатурата на Цецка Цачева и проведената кампания, а „на начина, по който сме се държали в последните две години“. Според него кандидатът на ГЕРБ е най-подготвеният за поста, но това се е оказало минус в кампанията. 

„Щом сме загубили, очевидно имаме проблеми, включително и с това, което сме представили като управление през изминалите две години“, каза още той.

За първи път от години България ще има балансиран бюджет през 2016 година, а за 2017 година се очаква и силен ръст на икономиката, каза още Томислав Дончев. Според него обаче минава време, преди „икономическият ръст да бъде усетен от джоба на българите“. Той призна, че „националното богатство е неравноделно, дори несправедливо разпределено между различните обществени кръгове“ и именно там е проблемът.

Решението на този проблем не е просто промяна в социалната политика и изисква повече време. „По-остър е проблемът със справедливостта, а не с доходите“, каза Дончев и поясни, че човек би понесъл известни лишения, ако има перспектива за развитие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 години
В какво се състои представяната за Вас лъжа?Защо за Вас представяната от мен истина, че се прилага сгрешена парична система, която е водещ причинител за актуални злини е лъжа?За който желае, моите книги са налични в библиотека и се ползват без да се заплащат. Книгата е общоприет начин за представяне на постигнати резултати. Който не желае да ползва книгата ми може сам да направи изследване. Зъа тези изследвания на мен ми бяха необходими над 35 години, ала все пак съм първи в света с постигнатите резултати.Факт е, че се противопоставяте на представяне на полезни световни новости.Нима имате полезни за хората основания за това Ваше противопоставя спрямо прогреса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 7 години
Иван митев е лъжец, който лъже зада си продава книгите :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Изведнъж всички станаха много социални - току-виж приели предложението на патриотите за 300 лв. минимална пенсия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 7 години
Според г-н Томислав Дончев: "Безотговорно е да оставим страната без бюджет за 2017 г.".В същото време колко отговорно е ГЕРБ да поджготви бюджет при запазване на сгрешена парична система и да обрича хората на болезнени страдания?Отговорността е точно толкова, колкото ГЕРБ да получи протестен вот на изборите и да се види провала на ГЕРБ заради собствено поведение да прилага сгрешена парична система.За устойчив обществен просперитет е необходима подобрена парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
абе спорно е .... като гледам кви ги правите, май е по добре да си остане стария, че там държавните харчове (да се чете кражби) са по малки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
Т.е. Менда се изказа безотговорно и трябва да бъде разкарана, да разбирам.Менда Стоянова: Оттегляме бюджет 2017 г. след загубата на изборите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
националното богатство е неравноделно, дори несправедливо разпределено между различните обществени кръгове.Не това е проблемът, ама няма кой да го каже направо. Повечето богатство не само че е несправедливо разпределено, ами си е направо откраднато. В България 99%, ако не и сто процента, богатството просто е откраднато, основно чрез тъпата приватизация, която се спретна за "наши" хора. Нямам нищо против законно забогателите. Нека някой да ми посочи поне един такъв в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 10
to66e
преди 7 години
Ей това е следващия министър председател! И няма нужда да слагате минуси. Просто това е логиката. ГЕРБ печелят отново следващите избори, съставят кабинет в коалиция, но без Бойко Борисов като премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още