IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли предложението за превишена скорост да се влиза в затвора

Депутатите гласуваха окончателно промените в Наказателния кодекс

17:25 | 15.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутатите гласуваха окончателно промените в Наказателния кодекс и отхвърлиха с голямо мнозинство текста, с който се предвиждаше лишаване от свобода за тези, които карат с над 60 км/ч над максималната разрешена скорост.

Това предложение бе направено от ГЕРБ и подписано от десетки депутати от мнозинството. Тексът бе приет на първо четене и от пленарна зала през февруари, както и от правната комисия на второ четене. Днес обаче всички се отрекоха от него. 

Най-активни в критиките бяха от БСП и ДПС. Георги Свиленски от левицата обясни, че в България има много отсечки, където знаците са поставени неподходящо и човек може да влезе в затвора без да има вина.

"Високата скорост е бич, но как ще се изпълнява на практика този текст. Трябва да променим знаковато стопанство", каза Свиленски. Според него наказването със затвор за превишена скорост няма да намали жертвите на пътя. "Няма да издържи нито едно производство. Да не говорим, че в затворите няма места", каза той.

От ДПС също разкритикуваха предложението и го нарекоха популистко. Според Четин Казак трябва да се въведат по-леки наказания от затвора, но те да се изпълняват, за да бъдат ефективни. "Българинът най го боли, когато го удариш по джоба, а не когато го вкарват в затвора", каза Казак и предложи превишената скорост да се наказва с отнемане на книжката или на автомобила.

Емил Димитров от ПФ също изрази съмнение в ефективността на строгата мярка. "Първенци сме по променяне на закона за движение на пътищата, но катастрофите от това не са спрели", каза той.

Против инкриминирането се изказа и Цветомир Михов от ГЕРБ.

Затворът за превишена скорост бе защитен от шефа на транспортната комисия Настимир Ананиев от РБ и съратника му Петър Славов.

С промените в Наказателния кодекс парламентът реши още да въведе наказание за поругаване на знамето и химна на ЕС. То ще бъдат същото като наказанието за поругаване на националния химн и националния флаг.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още