IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Съставянето на служебен кабинет не е на дневен ред

Не бива да допускаме политическата криза да прерасне в парламентарна, заяви президентът

08:52 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Съставянето на служебен кабинет не е на дневен ред, в момента сме на етап запазване на стабилността и политическата криза да не прерасне в парламентарна. Това обяви по БНТ президентът Росен Плевнелиев.

На въпрос обмисля ли служебен кабинет той отговори: "Категорично не, от гледна точка на конкретни личности, а само принципи”.

Днес имам чувството, че цяла България реди служебно правителство, но не и президентът, посочи Плевнелиев пред националната телевизия. 

Целта не е да се нареди един служебен кабинет, а да се проведат консултациите за намиране на формула за съставяне на кабинет от парламентарно представените партии. Ако това не стане, тогава на ход е президентът, обясни Плевнелиев.

Попитан защо служебен кабинет не е на дневен ред той каза: „Не е това моята задача сега. Моята задача като демократ, като човек, който познава Конституцията на България и не само текстовете, но и духа на Конституцията, ми казва, че аз трябва да положа всички усилия - и не само аз, а и парламентарно представените политически сили, за да можем да не допуснем политическата криза, която се разрази с оставката на правителството, да прерасне в парламентарна криза. Това прилича на един държавен глава".

Днес в следобедните часове на „Дондуков“ 2 президентът Плевнелиев ще проведе консултация с представители на парламентарната група на Българската социалистическа партия.

Съгласно конституционните правомощия на държавния глава президентът започна консултациите с парламентарните групи в 43-то Народно събрание след гласуваната оставка на правителството с министър-председател Бойко Борисов. Консултациите с парламентарно представените сили продължават и през следващата седмица.

След срещата на президента с ГЕРБ премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов призова Росен Плевнелиев и Румен Радев да направят служебно правителство и "да ходим на предсрочни избори".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Е сега Плевелиев ше цака Боката...дето бърза за предсрочни избори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още