IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски: РБ може да приеме мандата, ако има подкрепата на ГЕРБ

Реформаторският блок няма да участва със свои представители в евентуално служебно правителство

16:32 | 22.11.16 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Реформаторите все още не са обсъждали какво ще правят, ако президентът Росен Плевнелиев им връчи мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Ако обаче държавният глава, след като завърти рулетката и първите две сили ГЕРБ и БСП върнат мандата, реформаторите може и да наредят кабинета, намекна лидерът на СДС Божидар Лукарски след консултации на "Дондуков" 2.

Той обяви, че мандат не е обсъждан за момента и ако президентът реши да връчи такъв на РБ, тогава ще мислят и ще разсъждават. "Но това не може да стане без колегите от ГЕРБ в рамките на този парламент, абсолютно", направи уговорката Лукарски. 

"Ако утре от ГЕРБ ни кажат: "Склонни сме да ви подкрепим", сядаме и мислим заедно с колегите от ГЕРБ", заяви Лукарски.

Съпредседателят на ПГ на РБ Найден Зеленогорски обяви, че Реформаторския блок няма да участва със свои представители в евентуално служебно правителство.

Той каза още, че на срещата от РБ са се ангажирали, че ще направят всичко възможно в рамките на парламента да се гласува бюджета на второ четене, защото не може да се остави държавата 7-8 месеца без бюджет.

От РБ са посочили също, че антикорупционният закон трябва да мине на всяка цена на второ четене в парламента - за тях това е изключително важно, заедно с антитерористичния закон, както и отговорите на въпроса за референдума.

"Има някаква идея да пишем някакви закони на коляно, да преобърнем цялата избирателна система на коляно", коментира Зеленогорски и допълни, че никога когато е правил нещо на коляно или много бързо, когато е управлявал, то не е било успешно.

Според РБ трябва да има сериозна обществена дискусия по въпроса с изборното законодателство.

"Разбирам, че вече видни политолози, експерти, политици, хора от обществените среди, от групата, която инициира референдума, подготвят различни дискусионни кръгли маси. Необходимо е повече време, за да може всички да осъзнаят какви са предимствата и какви са опасностите при въвеждане на една чисто мажоритарна система и при въвеждане на нулево или един лев финансиране на партиите - това означава, че партиите ще се финансират в голямата си част от сенчести източници и това ще бъде десетки, стотици пъти по-скъпо за държавата", посочи Зеленогорски.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още