IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Московски кани БСП да наблюдава процедурата за концесия на "Летище София"

Обвиненията за пробив в националната сигурност не са коректни, заяви транспортният министър в оставка

16:24 | 23.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.sofia-airport.bg</em></p>

Снимка: www.sofia-airport.bg

Транспортният министър в оставка Ивайло Московски покани представители на БСП да наблюдават процедурата за концесия на "Летище София", ако имат съмнения в начина на провеждането й. Това стана по време на заседание на парламентарната комисия по транспорт, на което депутатите задаваха въпроси на министъра по актуални теми.

Припомняме, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията взе решение да удължи процедурата по концесиониране на летището до края на януари 2017 г. 

Социалистите пък заявиха, че процедурата трябва да бъде спряна и редовно избрано правителство да се произнесе по казуса. От левицата смятат, че ако летището бъде дадено на турска фирма, това ще е пробив в националната сигурност. 

Днес Московски определи тези изказвания като изключително некоректни. Той категорично отрече с концесията да се правят подаръци и политически пазарлъци.

Той припомни, че моделът за концесия предвижда 640 млн. лв. авансова вноска, 10 млн. лв. годишно концесионни такси  и минимум 300 млн. лв. инвестиции.

„Ако стане добро състезание, тези суми ще отидат нагоре“, смята той.

Московски изтъкна, че това е сложен модел с цел по-добро управление на инфраструктурата, обвързан и с възможността за покриване на дълговете в БДЖ.

Обвиненията за пробив в националната сигурност също не са коректни – говорим за процедура, която не променя собствеността, каза още министърът в оставка. Той изтъкна, че летищата във Варна и Бургас също се управляват от концесионер за срок от 35 години, както предвижда процедурата за столичното летище.

Московски предложи на социалистите да пратят представители в комисията по процедурата като наблюдатели, или пък, ако съставят правителство, да я подменят изцяло. Той беше категоричен, че никой не би си позволил да влияе на процедурата.

Вие нямате алтернатива за плащането на дълга на железниците, обърна се той към социалистите. 

Той заплаши червените депутати, че ще извади данни за сделки от управлението на БСП, при които „сте подарявали земя на турски компании“ или пък по думите му са правени съмнителни сделки за ВЕЦ-ове.

Сега ще дойдат писмата от кредиторите – не е лесно една година да ги удържаш с обещанието, че ще покриеш дълговете, допълни транспортният министър.

Георги Свиленски (БСП) му отговори, че ПГ на социалистите по принцип е против концесията на Летище София. Казваме, че Летище София трябва да бъде държавно. В Бургас и Варна бяха инвестирани пари, а тук имаме летище, което върви добре и се развива. Имаме добре работещо предприятие, което ще концесионираме, коменттира депутатът.

Той повтори позицията на социалистите, че легитимно избрано правителство трябва да реализира концесията или да реши нещо друго. Ние сме против парите от Летище София да отидат за БДЖ, допълни той.

Московски изтъкна, че  вероятно през януари ще е последното дело по казуса с кувейтския фонд и тогава „52 млн. долара ще отлетят от сметките на Летище София“.

На въпрос за концесията на Летище Пловдив Московски каза, че предстои съгласувателна процедура. Управляващите ще се опитат да прекратят старата процедура и да започнат нова с променени изисквания за оператор. Целта е държавният оператор да има възможност да участва в консорциум с частни компании, което не е възможно според изискванията на започналата процедура. 

Към момента имало бизнес интерес към пловдивското летище, но не и от летищни оператори. Целта на концесията е изграждане на карго терминал, развитие на индустриална зона и удължаване на пистата.

Московски коментира още, че за да се правят концесионни анализи за пристанищата в Русе и Видин, първо трябва да има заявен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vezna
преди 7 години
*** много добре знаят, че процедурата е изрядна. Други интереси имат те. Не да спират концесията, а да й удължават срока и да набутат г-н Пееф сред кандидатите, след което да го одобрят. А трябва западна доказана фирма да поеме концесията, ако искаме летището да се развива и да е сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още