IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ не успя да прокара по-строгите регулации за пенсионните дружества

След като промените не минаха в социалната комисия, сега срещу тях се обяви и Комисията по бюджет и финанси

18:26 | 24.11.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА


"В практиката по директно инвестиране на средствата на пенсионните фондове в инвестиционни имоти са констатирани редица проблеми. Пазарите на недвижими имоти се различават съществено от капиталовите пазари както по отношение на тяхната регулация, така и по отношение на прозрачността и ликвидността. Това обстоятелство се отразява върху справедливата оценка на инвестиционните имоти, а вследствие от това – и върху стойността на средствата по партидите на лицата в пенсионните фондове", се посочва в мотивите на КФН.

Именно тези разпоредби в КСО срещнаха недоволството на бранша. Според асоциацията на пенсионните фондове  тези ограничения ще доведат до ситуация, в която фондовете ще бъдат принудени да инвестират повече средства извън страната – средства, които биха могли да бъдат инвестирани в развитието на българската икономика. Въпреки това обаче спорните текстове останаха в законопроекта. 

Как гласуваха депутатите

В крайна сметка депутатите не успяха да постигнат съгласие по нито едно от предложенията. Според Йордан Цонев от ДПС не е коректно парламент с почти изчерпан мандат да прави подобни радикални промени. Той призова предложените изменения в КСО да се направят, след като излязат резултатите от стрес тестовете на ПОД. "Едва тогава може да се направи реална оценка какво е състоянието на активите на дружествата и да се прецени къде реално има проблеми. Оценките ще покажат къде има свързани лица", заяви Цонев.

Според председателя на КФН Карина Караиванова предложените промени в кодекса са направени след широко обсъждане и са в пълно съответствие с разпоредбите на Европейската комисия (ЕК). Тя бе категорична, че измененията ще гарантират по-добра защита на осигурените лица. "Има голяма нужда процедурите да бъдат подобрени и да се създадат по-добри възможности за инвестиции, които биха спомогнали осигурените лица да получават по-добри пенсии", обясни Караиванова. 

"Вече две години не изпълняваме препоръките на Европейската комисия. Знаете, че вече сме в процедура по прекомерни макроикономически дисбаланси. Ако отново отложим промените, има вероятност да търпим и санкции", предупреди депутатите заместник-министърът на финансите Маринела Петрова.

От Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) също настояваха проектът да се отложи. Основният им мотив бе, че в него не се уреждат ключовите въпроси с фазата на изплащане на вторите пенсии и с възможността за диференцирани инвестиции (т. нар. мултифондове).

"Вече няколко месеца отлагаме приемането на промените в КСО. Вече имаме достатъчно добър документ, с който подобрим корпоративното управление в сектора. Не считам, че е основателно да намираме още оправдания. ПОД управляват 10 млрд. лв. като тенденцията е всяка година да стават повече", припомни Менда Стоянова.

В крайна сметка промените в Кодекса за социално осигуряване бяха отхвърлени с 9 гласа "против" и 8 гласа "за". По-рано тези промени не минаха и в социалната комисия, като предстои първо четене и в пленарна зала. Ако измененията не бъдат одобрени и на първо четене в залата, проектът окончателно пада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
petsto
преди 7 години
ГЕРБ достатъчно се упражняваха на тема "пенсионна рИформа" и в ситуацията към момента нямат (най-малкото) морално право да предприемат каквото и да било. Да, мъчно им е, че не успяха (и този път) да "усвоят" парите на частните пенсионни фондове, но...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Boyan Asenov
преди 7 години
Големи са смешници всички в парламентаааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още