IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще получи достъп до системите с полицейска информация на Шенген

Детайлите по работата на системата у нас и в Румъния ще се уточняват

09:42 | 10.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

България е получила обещание за достъп до граничните системи с полицейска информация на Европейския съюз (ЕС), въпреки, че още не членува в Шенген, съобщава БНР.

Въпросът е обсъден по време на завършилата в Брюксел среща на министрите на вътрешните работи на страните членки в Съюза. Те са постигнали напредък по подобрената система за интелигентно управление на външните граници на ЕС, съобщава министърът от Словакия Роберт Калиняк, в момента ротационен председател на съвета.

Законодателството ще позволи системни паспортни проверки на излизане и влизане по граничните пунктове в ЕС както на гражданите на блока, така и на чужденци с временни шенгенски визи за престой до 90 дни.

Остава да се уточни как системата ще работи в Румъния и България, които още не са пълноправни членки на Шенгенската система, въпреки че са изпълнили техническите условия.

Българският вицепремиер Румяна Бъчварова коментира, че България настоява за въвеждане на единен калкулатор за изчисляване на престоя и за достъп до визовата информационна система. Според нея българската позиция се разбира много добре от Съвета на вътрешните министри.

Системата свързва чрез интернет полицейските гранични служби в Шенгенските държави, които обменят данни за личните документи и друга информация на пътуващите чужденци. Така по-лесно се засичат фалшиви паспорти и се установява самоличността на потенциални терористи или престъпници.

На въпрос на БНР възможно ли е юридически България също да влезе в системата, еврокомисарят Димитрис Аврамопулос отговори, че ЕС е „на път да намери решение по тази точка“.

Попитан защо словашкото ротационно председателство не е поставяло на дневен ред през последните 6 месеца темата за разширяването на Шенген, Роберт Калиняк отговори, че темата е повдигана няколко пъти. „Мисля, че има голям натиск това да се превърне в реалност“, посочва той.

Техническата готовност за членство на България е потвърдена от Европейската комисия преди повече от 6 години. След заплахата за вето от Холандия и други страни обаче въпросът още стои отворен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още