IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обществени организации са против промените в Закона за движение по пътищата

Само санкциите няма да решат проблемите на пътя, твърдят от сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност"

15:04 | 08.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Според обществени организации промените в Закона за движение по пътищата, които влизат в сила в края на януари, ще доведат до по-голям тормоз на шофьорите на пътя и са предпоставка за корупция. Против промените се обявиха на пресконференция днес от сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност" и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка, предаде БТА. 

За пример организациите посочиха възможността КАТ да сваля регистрационния номер на автомобилите на пътя, да прекратява регистрацията, както и да отнема книжката на провинилия се шофьор при нарушения.

Самия факт, че пътният полицай ще ви пита да ви въведе ли ЕГН-то в таблета, е същото като въпроса "Какво правим сега", коментира Христо Радков, който е председател на МЕНСА, но днес присъства в качеството си на водач.

По думите му свалянето на номерата е въведено само в Гърция, но там броят жертви на пътя е близък до този в България и на практика мярката не е променила ситуацията съществено.

Според председателя на УС на сдружение "Обществен съвет за пътна безопасност" Димитър Ганев са налице лошо и некомпетентно написани текстове като правила за движение в тунел, дефиниция на пешеходна пътека, гонка и др. Той коментира, че през последните години политиката на парламента е насочена към увеличение на глобите и санкциите, но само това не решава проблемите на пътя.

Сегашните промени не са плод на статистика и анализ, смята и Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Той настоява парите от глобите да отиват на едно място, да се инвестира в техника, с която да може веднага да се събират глобите от нарушителите, както и да има ново звено, което да анализира данните.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още