IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска отстраняване от длъжност на пловдивския кмет

Според обвинението има опасност Иван Тотев да повлияе на свидетелите, тъй като е началник на голяма част от тях

16:51 | 13.01.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: архив, община Пловдив</em></p>

Снимка: архив, община Пловдив

Софийската градска прокуратура (СГП) внася в съда искане кметът на Пловдив Иван Тотев да бъде отстранен от длъжност.

Според държавното обвинение голяма част от свидетелите по разследването се намират в служебна йерархическа зависимост от него, така че той би могъл да попречи на разследването.

На 10 януари Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем кмета на Пловдив Иван Тотев за престъпление по служба във връзка с изграждането на зоопарка в града. Според обвинителите са настъпили значителни вреди за общината в размер на 1 млн. лв. и случаят е особено тежък.

Процедурата за възлагане на изграждането на зоокъта е проведена като пряко договаряне с изпълнителя в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Освен това тази процедура е проведена, без да е одобрен идеен инвестиционен проект към момента на откриването й и не е била одобрена количествено–стойностна сметка за проекта. Не е бил изготвен комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционния проект със съществуващите изисквания на строежите и не е било издадено разрешение за строеж.

Пловдивският окръжен съд ще разгледа искането на софийските прокурори на открито заседание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още