IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводители се опасяват от провал на кампанията по очертаване на нивите

Няма риск от блокиране на плащания, заяви Светла Бъчварова

12:22 | 02.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Зърнопроизводители се опасяват от провал на кампанията по очертаване на нивите заради смените в ръководството на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

Припомняме, че новият агроминистър Христо Бозуков поиска оставката на директора на Фонда Румен Порожанов и скоростно я получи. 

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) изразява дълбоки притеснения във връзка със застрашените приемственост и устойчивост на дейността на Министерството на земеделието и храните, ДФЗ и техните структури“ - това се казва в писмо на организацията до президента, премиера, агроминистъра и медиите.

Според НАЗ могат да се очакват административни и технически проблеми при текущата кампания по изплащане на директните плащания за 2016 г. и по мерките на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Зърнопроизводителите се опасяват и от проблеми с прилагането на схемите за държавна помощ.

НАЗ настоява за спешна съвместна среща с институциите.

„Няма риск от спиране на дейността на Държавния фонд "Земеделие" и от блокиране на плащания след подадената вчера оставка на директора на фонда Румен Порожанов“, каза пред БНР Светла Бъчварова – бивш заместник-министър на земеделието и доскорошен член на земеделската комисия в парламента.

„Погледнато технически, няма никакъв проблем да се изплащат средствата регулярно“, казва тя.

Според нея администрацията във Фонда би трябвало да се справи с обработването на проектите по ПРСР, „защото си има определени длъжностни характеристики и правила за работа“.

Тя коментира, че момента още няма Управителен съвет, който да освободи Порожанов и той продължава да изпълнява задълженията си, но скоро се очаква УС да бъде сформиран.

Според нея е било създадено напрежение между Министерството на земеделието и храните и Фонд "Земеделие", от което потърпевши са станали общините. Наложени са били рестрикции и допълнителни условия, в резултат на което е ограничена възможността да бъдат финансирани много проекти.

Бъчварова изтъкна, че възраженията по класирането и финансирането трябва да бъдат разгледани спешно.

По думите й до дни трябва да бъдат изплатени над 700 млн. лв. директни плащания на земеделците. Най-голямата част от парите са по т. нар. "зелени плащания" (пари, които се изплащат, ако фермерите изпълнят определени „зелени“ мерки и са част от директните субсидии за обработваема земя – бел. ред.). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още