IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши обединение в сектора на растителната защита

Антимополният орган одобри сделката между пловдивската "Агрия" и Zenith Crop Sciencеs България

16:30 | 06.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на пловдивската „Агрия“ да купи Zenith Crop Sciencеs България. Това става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

„Агрия“ произвежда широка гама от продукти за растителна защита – фунгициди, хербициди, инсектициди и биоциди. От КЗК отбелязват в своето решение, че компанията е една от двете на територията на Европа, която произвежда синтез за производството на Mancozeb и единствената, която произвежда синтез за Zineb (компоненти във формулите на препарати за растителна защита – б. р).

Придобиваното дружество е специализирано в производството и дистрибуцията на препарати за растителна защита. От КЗК обаче определят като търговска тайна каква е основната дейност на Zenith Crop Sciencеs България.

Антимонополният орган заключава на базата на събраните факти около сделката, че тя ще окаже влияние само върху пазара на разпространение на фунгициди в България. Оценката на база на пазарните дялове на двете компании, които обаче са търговска тайна, показва, че обединението няма да окаже въздействие върху конкуренцията на пазара.

Нещо повече – участващите в концентрацията компании реализират своята продукция основно на външни пазари и предлагат само около 30% от нея в България. По тази причина и не се очаква промяна на пазарните им позиции в страната.

Като цяло продуктите за растителна защита са индивидуални за всеки пазар – на база климатични особености, разрешителни от регулаторните органи (в България това е Българската агенция за безопасност на храните – БАБХ – б.р) и т.н., допълват още от КЗК в своето решение.

По тази причина и от КЗК дефинират и разглеждат пазара на новото обединение като национален. На нашия пазар БАБХ е разрешила на 645 фирми да търгуват на едро и на дребно с препарати за растителна защита. Наличието на толкова голям брой търговци е доказателство, че няма непреодолими бариери за навлизане  на пазара, смятат в регулатора.

От решението на КЗК като търговска тайна е заличена целта на обединението на „Агрия“ и  Zenith Crop Sciencеs България. Няма информация и за стойността на сделката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още