IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността на труда в България забавя ръста си в края на годината

Брутната добавена стойност средно на един зает през четвъртото тримесечие реално се увеличава с 2,4%

12:54 | 07.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В края на миналата година ръстът на производителността на труда в България расте на годишна база, но темпът на увеличение се забавя на тримесечна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

През четвъртото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на един зает се увеличава с 2,9% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. През третото тримесечие на годината показателят нарасна с 4,2% на годишна база.

За последните три месеца на миналата година на едно заето лице се падат 7 843,3 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт, като всеки зает създава средно 18,6 лв. брутен вътрешен продукт за един отработен час. Година по-рано тези стойности са били съответно 7 247,2 лв. и 17,2 лв., показват данните. 

Брутната добавена стойност (БДС) средно на един зает през четвъртото тримесечие реално се увеличава с 2,4% и с 2,3% за един отработен човекочас на годишна база.

За последното тримесечие на 2016 г. равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 6 174,6 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 14,6 лв. за един отработен човекочас.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7 694,6 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 17,8 лв. от текущия обем на показателя.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1 420,1 лв. БДС на един зает и 3,8 лв. за един отработен човекочас.

Заетите лица в икономиката към края на годината са над 3,289 млн., а общият брой отработени часове е близо 1,384 млрд.

Структурата на заетостта по икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2015 и 2016 г. показва увеличение на относителния дял в сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 7 години
Не е ... Дори не е в ЕС с най-много. Горе-долу сме в златната среда. Тавана беше в Русия , ако не се лъжа , а пък в другата крайност май бяха Китай, Япония и САЩ. Мен ако питаш не сме зле, само да бачкахме една идея по-добре, докато сме на работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
Който иска висока производителност на труда трябва да обърне внимание и на факта, че не е добре да бъде с най-много празнични и почивни дни в целия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още