IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите в търговията с компютри и комуникационна техника растат осезаемо през януари

През първия месец на годината сегментът расте с 24%, показват данните на НСИ

12:55 | 09.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Оборотите в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника бележат сериозен ръст през първия месец на годината спрямо миналия януари. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

През януари 2017 г. оборотът в търговията на дребно в България нараства с 0,5% спрямо предходния месец и с 4% на годишна база. 

Спрямо миналия януари оборотът в търговията на дребно нараства по-значително при компютърната и комуникационна техника - с 24%, и търговията чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 22%. Оборотите при фармацевтичните и медицински стоки също се увеличават - с 12,1%. А при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 11,3%.

Намаление е отчетено при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 9%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 4,1%.

През първия месец на годината спрямо предходния месец оборотът в “Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” расте при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2,4%, с компютърна и комуникационна техника - с 0,5%, и с разнообразни стоки - с 0,4%.

По-значително намаление има при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1,9%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още