IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Бозуков: Агроминистерството можеше да подготви само Кодекса за земята

Министърът обяснява откритите нарушения със слаб административен контрол и нарушена финансова дисциплина

12:14 | 15.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на земеделието и храните е имало ресурс да свърши поне половината от работата по проекта на Кодекс за земята, заяви пред БНТ служебният агроминистър Христо Бозуков.

Припомняме, че работата по Кодекса започна при предишното правителство с идеята да бъдат обединени множеството нормативни актове за земеползването, а работата бе възложена на консултант.

Възложени са две обществени поръчки за около 1 млн. лв. Изготвен е анализ за нуждата от такъв Кодекс, а работата е струвала  462 хил. лв. с ДДС. След това е започнала е работата по изготвянето на Кодекса, който е трябвало да бъде готов през есента 2016 г., но неколкократно е отлаган крайният срок и към резултата има 20 страници забележки, каза министърът.

Той заяви, че в редица структури на министерството са открити нарушения при  обществените поръчки. В някои случаи външните услуги са необходими заради недостатъчен капацитет, но в други анализите може да се правят от структурите на МЗХ.

При честата смяна на властите всяка правителство иска да назначи свои хора и има случаи на необясними назначения, коментира министърът.

Той посочи още, в „Напоителни системи“ задълженията на дружеството са нараснали с 5 млн. лв. а несъбраните вземания с 4 млн. лв.

По повод недоволството на фермерите след изчерпването на парите по две от мерките на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) – за биоземеделие и агроекология, Христо Бозуков каза, че бюджетът по мерките вече е ангажиран.

От думите му стана ясно, че по направлението за агроекология е  десетократно завишен приемът по  програма за изхранване на прелитащи птици – диви гъски. При увеличението на площите според него не са правени достатъчно проверки от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и дирекциите на МЗХ.

Завишеният прием на проекти за биопроизводство пък води до недостиг на 96 млн. лв. по ПРСР. Не е спряна Програмата, а приемът на нови заявления. За приетите заявления изплащането на субсидии ще продължи, уточни министърът.

По думите му откритите нарушения се дължат на слаб административен контрол и нарушена финансова дисциплина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още