IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В община Суворово събират подписи срещу планове за изграждане на депо

В село Чернево не са съгласни до домовете им да се изхвърлят отпадъци

09:40 | 03.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Жителите на село Чернево (община Суворово) са събрали над 400 подписа с искане да се проведе местен референдум, съобщи БНТ.

Хората от селото протестират срещу изграждането на депо, в което да се изхвърлят отпадъци от топлоцентралата "Девен", която е собственост на „Солвей Соди“ и се намира в промишлената зона на Девня. Около 90% от произведената там енергия е предназначена за „Солвей Соди“, според сайта на компанията.

Жителите на Чернево се страхуват, че проектираното депо ще окаже пагубно влияние върху околната среда, здравето и поминъка им. 

Проектът за депото съществува от години и към днешна дата топлоцентралата разполага с всички необходими документи за изграждането му. Мястото, предвидено за него, е бивша кариера за добив на варовик, на 700 метра от селскостопански постройки, един от основните водоизточници на селото и жилищни сгради. Там би следвало да се изхвърлят между 450 и 500 тона пепелина и сгурия на ден – отпадъчни продукти от изгарянето на въглища.

„Отпадъците са охарактеризирани като неопасни, което означава, че те на практика нямат въздействие върху околната среда, здравето и живота на хората“, казва инж. Иво Божидаров от “Солвей Соди“.

Жителите на Чернево обаче не вярват, че тоновете отпадъци няма да им навредят.

„Притеснявам се за замърсяване на вода и на почва“, казва производителят на зеленчуци Светослав Митев. Пчеларят

Димо Йорданов смята, че има риск по полето да се разнасят прах и сажди, които ще замърсят пчелния мед.

Преди година и половина инвестиционното предложение за изграждане на депо е прието от общинския съвет в Суворово. Хората от селото обаче твърдят, че до тях информацията не е стигнала.

Жителите на село Чернево заявиха, че са готови да обявят гражданско неподчинение, ако в най-скоро време не бъде насрочена дата за местен референдум, на който те да решат дали искат до домовете им да се изхвърлят отпадъци, било то и неопасни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още