IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Financial Times: Бойко Борисов трябва да балансира между ЕС и Русия

Евроскептичният вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е смекчил антизападната си реторика, коментира изданието

22:43 | 04.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Архив Investor Media Group</em></p>

Снимка: Архив Investor Media Group

Българският премиер Бойко Борисов ще ръководи третото си правителство за осем години, след като парламентът одобри коалиция между десноцентристкия ГЕРБ на премиера и три крайнодесни партии, пише в. "Financial Times", цитиран от БТА.

Борисов избегна съставяне на правителство на малцинството, като се обедини с Обединените патриоти, които водиха кампания с националистична платформа, в която бе споменато и традиционното приятелство на България с Русия, пише изданието.

Сега 57-годишният премиер трябва да балансира целта на своята партия за задълбочаване на интеграцията с ЕС и желанието за укрепване на връзките с Русия, отбелязва вестникът.

През януари България поема ротационното шестмесечно председателство на ЕС. Борисов увери, че България "успешно ще организира и осъществи" председателството на ЕС и добави: "Ще работим за реформа и разширяване на ЕС", припомня изданието. 

Премиерът обаче е и подложен на критики за сътрудничеството си с Обединените патриоти, чиито лидери са обвинени в използване на език на омразата срещу ромското и турското етническо малцинство на България и в развиване на връзки с проруски местни фирми, отбелязва "Financial Times".

Евроскептичният вицепремиер и министър на отбраната, лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, чието назначение е критикувано заради ролята му на агент на комунистическата служба за държавна сигурност, е смекчил антизападната си реторика според анализатора от Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов.

"Сега той много внимава да не заема антизападни позиции. Въпросът за доверието между партньорите от НАТО и България обаче ще бъде на масата и Патриотите ще трябва да положат големи усилия да превъзмогнат своето (антизападно) наследство", казва Смилов, цитиран от финансовото издание.

Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов бе назначен за вицепремиер, отговарящ за икономическата политика. Симеонов бе заснет по време на предизборната кампания да участва в белязан от насилие протест на активисти на НФСБ, които се опитаха да попречат на български етнически турци да минат през границата, за да гласуват, отбелязва вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 6 години
" Патриотите ще трябва да положат големи усилия да превъзмогнат своето (антизападно) наследство"Кой каза ?И защо изобщо да трябва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
scott
преди 6 години
ше се бори с минали неуспехи, като направи нови такива и задълбочи старите.*** ше фалира, инфлациа 80%....и те така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още