IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Веселин Марешки остава без депутатски имунитет

Лидерът на „Воля“ не се яви на заседанието на временната парламентарна комисия, която разглежда казуса

17:05 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Временната парламентарна комисия, която разглежда искането на главния прокурор за снемане на имунитета на лидера на партия "Воля", реши Веселин Марешки да остане без защита. Това съобщава Българското национално радио (БНР).

Заседанието на комисията е било закрито за медии, тъй като са били разглеждани материали, добити чрез специални разузнавателни средства. 

Припомняме, че искането за снемане на имунитета на лидера на „Воля“ е във връзка с наказателно производство, образувано по внесен в съда обвинителен акт на Окръжна прокуратура Варна. Той е обвинен за причиняване на лека телесна повреда на общински съветник при изпълнение на функциите му и за изнудване. Марешки е обвинен и че е заплашвал друг човек и е нанесъл щети за близо 15 хил. лв. върху имуществото му. 

Първоначално депутатът обяви, че ще даде доброволно имунитета си, но само след като изложи своята версия пред членовете на комисията. Днес обаче той не се яви на заседанието. От всички членове на комисията, единствено двамата му съпартийци от "Воля" гласуваха „против“ снемането на депутатския му имунитет.

„Парламентарната практика е в тези случаи да може да се осигури възможност на съответния народен представител да се защити пред съда, да изложи аргументите си, а не да бъде скриван зад своят имунитет. Знаете, че има голям обществен дебат в този смисъл, дали изобщо трябва да съществува такъв имунитет“, коментира председателят на
комисията Християн Митев, цитиран от БНР. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още