IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще заработи ли новият антикорупционен закон?

Експерти изказват съмнения за независимостта на новия единен орган и контрола върху него

11:22 | 03.08.17 г. 2
Ще заработи ли новият антикорупционен закон?

Експертите приветстват новия антикорупционен закон и посочват много предимства в него, като в същото време изказват съмнения за независимостта на новия орган, за контрола върху подобни комисии и за това дали ще заработи реално този закон.

Предвидено е новият единен орган да проверява декларациите за имоти и интереси и за несъвместимост на лицата, заемащи висши публични длъжности. Документът беше публикуван от Министерството на правосъдието. В проекта на Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество са включени Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. При установено несъответствие в размер над 5 хил. лв. Комисията ще изпраща материалите на НАП, а при несъответствие над 20 хил. лв. ще образува проверка на цялото имуществено състояние на лицата.

Новият антикорупционен закон има много предимства, но и поставя доста проблеми. Надявам се да бъде подобрен по време на публичното обсъждане. Това каза проф. Валери Димитров, бивш шеф на Сметната палата, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Отсъствието на т. нар. от юристите "обратна доказателствена тежест" ще снижи ефективността на закона, категоричен е той.

По думите му предимството на закона е, че интегрирането на толкова функции и органи в една институция означава преодоляване на разнобоя и проблема за комуникацията между различните институции. „В България това е винаги много сложен проблем. Когато имаш няколко институции, комуникацията между тях и координацията в дейността им е почти непостижима задача", каза експертът.

Димитров каза, че има и доста въпроси за ефективността на новия орган - Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Парламентарният контрол е най-доброто решение, но за жалост този контрол върху подобни комисии е доста формален, каза Димитров.

Въвеждането на нов антикорупционен орган е похвално. Важното обаче е оттук нататък какви промени ще настъпят и как ще заработи той, посочи бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев.

Когато законът заработи, той трябва да има висок кредит на доверие. Защото по начинa, по който сега е записан, имам известни съмнения за това колко независим ще бъде, допълни още той.

"За да заработи този закон, трябва да има граждански натиск и широка гласност от страна на медиите. Политическата класа внимателно слуша всичко, което се говори в телевизионните студиа. А онези, които най-много прокламират идеите за свръховластяване, са най-потърпевши от тях", категоричен бе изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов. Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че в държавата вече има един безсмислен орган, който не изпълнява своята функция. А именно Комисията за защита от дискриминацията.

Вижте още от разговорите:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ще заработи но не в интерес на обществото, а на престъпността, която доминира в българската политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 6 години
България няма нужда от нов антикорупционен закон, а има нужда от това да започнат да се прилагат вече съществуващите закони и в краен случай да се закърпят дупките в тях. Нов псевдо-независим орган за борба с корупцията - това е още повече неконтролируема бюрокрация и още по-големи възможности за увеличаване на коруцията, а не на намяването и. Кога политиците ще разберат, че нови и нови "независими" институции само влошават положението още повече орязвайки функциите на съда и прокуратурата и давайки огромна власт на "независими" бюрократи под партиен и корпоративен чехъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още