IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 22 август приключва ремонтът на "Орлов мост", обеща столичният кмет

В момента общината не може да спре строителството на небостъргачи в София и затова са предложени законови промени, каза Фандъкова

11:16 | 15.08.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group&nbsp;</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group 

Ремонтът на кръстовището на "Орлов мост", който започна през уикенда, ще приключи най-късно на 22 август. Настоявам да се работи бързо, но не за сметка на качеството. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова по bTV по повод задръстванията, предизвикани от ремонта на ключовото за столицата кръстовище.

Ремонтът на "Орлов мост" ще струва на общината 300 хил. лв., като средствата са от заделените за текущи ремонти през годината. 

По думите на кмета безспорно това е най-натовареното кръстовище в града. В момента движението там се осъществява в едната лента, а преминаването отнема 30 минути. Фандъкова заяви, че е избран точно средата на август като период, защото това е времето, което е най-малко натоварено в София.

"Неудобството е голямо, но е за десетина дни. Наистина се надявам хората да проявят търпение и най-вече фирмата да си свърши добре работата, за да не се налага след това пак да работи", каза тя.

Кметът призова към търпение, също и шофьорите, които имат възможност, да използват обходен маршрут. И напомни, че последният основен ремонт на бул. „Цариградско шосе” е правен преди 11 години и гаранционният срок отдавна е изтекъл.

Вече е приключило полагането на стоманената мрежа в ремонтираните в момента две ленти в посока центъра, като днес ще се постави и първият слой асфалт.

Срокът за ремонта на бул. „Прага” е бил удължен заради подмяната на ВиК мрежата, обясни още Йорданка Фандъкова. Булевардът трябваше да бъде отворен от днес – 15 август, но вчера от Столичната община обявиха, че промените в движението са в сила до 7 септември. Надявам се все пак ремонтът да приключи до края на месеца, каза Фандъкова.

За кръстовището на бул. "Цар Борис III" и ул. "Житница" в кв. "Красно село", което се изгражда в момента заедно с третия метролъч, Фандъкова обясни, че за пешеходците са предвидени подлези, за да се облекчи трафикът. Тя припомни, че светофарите затрудняват движението и водят до по-голямо замърсяване на въздуха.

В момента общината не може да спре строителството на небостъргачи в София и затова са предложени законови промени, коментира още тя.

Фандъкова припомни, че съгласно Подробния устройствен план НИКМИ няма право да строи 43-етажна сграда на ъгъла на бул. „България” и бул. „Гешов”, но съдът е задължил главният архитект на града да разреши строителството. Фандъкова е издала заповед фирмата да премахне загражденията на терена и да отпуши улицата, която са блокирали в момента.

Ще продължи монтирането на камери в София, като на финала е поръчка за 240 нови, каза още кметът. В ход са и процедури за изграждане на видеонаблюдение в кварталите "Красна поляна" и "Миленков".  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още