IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изнесената от България оръжейна продукция през 2016 г. е за над 1 млрд. лв.

Депутатите са готови пак да викат икономическия министър по темата оръжеен бизнес, ако се наложи

09:57 | 28.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив МО</em></p>

Снимка: Архив МО

Изнесената от България оръжейна продукция за 2016 г. е за 1,015 млрд. лв., заяви пред БНР депутатът от БСП Жeльо Бойчев, като се позова на доклад от междуведомствената комисия по отбрана.

Коментарът е по повод вчерашното изслушване на министъра на икономиката Емил Караниколов за състоянието на военно-промишления комплекс и по-точно ситуацията в „Дунарит“ и в оръжейния завод "Емко", който е с отнет лиценз за износ на продукция.

По време на вчерашното изслушване БСП много ясно показа, че ще следи въпроса и ще продължи да търси отговори, коментира Жeльо Бойчев. Той заяви, че се очаква на 6 октомври да бъде върнат лицензът на „Емко“, и припомни, че работниците протестираха, за да бъдат запазени работните им места.

„Министър Караниколов много ясно разбра, че отговорността при евентуален провал на тези важни за страната сделки с една много голяма страна, за която ние в момента изнасяме продукти, свързани с отбраната, ще бъде изцяло негова и ние ще потърсим персонална отговорност“, каза Бойчев. 

На въпрос какво става с произведената продукция от „Емко“, която стои на пристанището в Бургас, той коментира, че въпросът дали боеприпасите ще може да бъдат изнесени, може да бъде решен от ВМЗ и „Емко“.

„Обърнах внимание на министъра, че световната конюнктура е изключително добра в момента и очакваме ръст дори и на тези обеми, които има през 2016 година нашата държава, и сме притеснени от действията на правителството в момента“, допълни той. По думите му народните представители са готови пак да извикат министъра на изслушване, ако се наложи.

Народният представител от Обединени патриоти Александър Сабанов декларира, че идеята на икономическия министър за законови промени за оръжейните заводи ще получи подкрепа.

Припомняме, че според министъра при нередности в съхранението на боеприпаси е логично да се отнема лицензът за производство, а не лицензът за износ. И Сабанов заяви, че се надява на 6 октомври проблемът с „Емко“ ще бъде решен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още