IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадането на хартиеното свидетелство за съдимост си проправя път в парламента

Депутатите единодушно приеха мярката на първо четене

10:39 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Единодушно – със 167 гласа „за“, депутатите приеха справката за свидетелството за съдимост да се извършва чрез служебен обмен на информация между администрациите, предава БТА.

Предложението е част от промените в Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност за намаляване на бюрокрацията.

Вносителят на поправките – Министерският съвет, смята, че с мярката значително ще се намали административната тежест за бизнеса и за гражданите, като се спести време и разходи по предоставянето на информация относно съдебния статус на физическите лица.

Промените ще засегнат 68 други закона, в които се съдържа изискването за представяне на свидетелство за съдимост.

Според ДПС решението е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна. Смешно е да правим цял проектозакон за отмяна на една мярка, обясни Йордан Цонев. От партията предлагат да се изработи изцяло нов закон, в който държавата се задължава да поеме ангажимент да дава определен вид разрешителни за инвестиции, ако трябва с въвеждане на "мълчаливо съгласие".

Една от основните пречки пред икономическото развитие е административният натиск, посочи депутатът. Макроикономическият анализ на бюджета, който сте направили, изтъкна Цонев, сочи, че икономическият растеж у нас не се дължи на инвестиции, а трайният икономически растеж е този, който стъпва именно върху инвестиции, каквито няма главно заради големия административен натиск.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни, че работата ще продължи и съветът към Министерския съвет под председателството на вицепремиера Томислав Дончев ще внесе и други такива законопроекти.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки също настоя задължително да бъде наложено правилото на "мълчаливо съгласие" и то навсякъде. Данъчните закони у нас са добри, но не виждаме ръст на инвестициите заради корупцията и административния натиск, посочи той.

Престъпно ниски са нивата на сигурност, ниските доходи водят до демотивация на полицаи и служители, което на свой ред води до ширеща се престъпност и невъзможност да се живее в държавата, подчерта Марешки. По думите му виждаме престъпно високи нива на корупция и на административен рекет. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още