IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненков: Не можем да ограничим фалшивите болнични на 100%

Трудна е оценката колко от болничните листове са фалшиви, каза зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков

11:39 | 26.10.17 г. 6
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Никой не може да премахне случаите с фалшивите болнични на 100%, но можем да ги ограничим. Това каза по Нова телевизия зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по темата за фалшивите болнични листове и опитите на държавата да ги ограничи и да намали източването на осигурителната система.

По думите му няма как да се постави до всеки лекар и потенциален пациент контролен орган, за да види кой болничен е фалшив и кой - не. 

Ненков каза, че има варианти с проверки. Компетентността на здравното министерство е в областта на медицинската функция, обясни Ненков.

Дайте ни време, ще се постараем да има резултат, каза той. И обясни, че е трудна оценката колко от болничните листове са фалшиви.

Проблемът не е само български феномен, каза още Ненков. Според НОИ в половината от ЕС първите три дни въобще не се плащат. Тоест очевидно, че и там са се сблъскали с подобен проблем, коментира заместник-министърът.

Процесът е двупосочен, отговорността за такъв тип документи е споделена между лекар и пациент, не можем да контролираме пациента, можем да дисциплинираме нашите колеги, категоричен бе Ненков.  

Вероятно една четвърт от болничните листове са фалшиви, каза по bTV вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му подозрителни са тези, които се издават от едни и същи места.

Дончев смята, че трябва да се създаде лимит един лекар колко болнични да издава.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Още ли се чуди някой защо въпросния си подаде оставката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
направо с днк разпонаване на отпечатък от ***. :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Абе нищо общо нямат, ама нали това е модерната мярка за стправяне със сивата икономика? Да вземем и тук да я приложим и да решим проблема. Опитвам се да разсъждавам по партийна линия дет се вика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Какво общо имат плащанията в брой с плащанията на болничните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
sdar
преди 6 години
Ако трябва да се ограничат плащанията за болнични, не е ли по-добре да се премахнат плащанията в брой? Нека болничните да се плащат само по банков път и така ще намалее сивата икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Все лимити, все ограничаване социалните права на гражданите.Трудно е да си следиш разбойницте я. Трудно е да създаваш и да плащаш на качествени, добросъвестни, коректни И ТРЕЗВИ медици, туй е вярно.А защо не започнете с вътрешни проверки? 1 път фалшив - предупреждение, 2ри път фалшив болничен - довиждане.Ама така ще се скарате с гилдията.. трудно било..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още