IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява отказа от разследване на търговете във ВМА

В одитния доклад има констатации за нарушения по Закона за обществените поръчки, нолипсват такива, че поръчките са печелени от фирми на свързани лица

15:02 | 31.10.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Военно-апелативната прокуратура (ВАП) ще провери отказа за образуване на досъдебно производство по вътрешния одит във Военно-медицинската академия (ВМА), в който са налични данни за нарушения при възлагане на обществени поръчки от тогавашния директор на болницата и вече бивш здравен министър Николай Петров.

Това се съобщава на сайта на прокуратурата.

Министърът на здравеопазването Николай Петров подаде оставка вчера, след като телевизионно разследване разказа за съмнения при възлагането на обществени поръчки. Те са посочени в одита, извършен от Дирекция „Вътрешен одит“ при Министерство на отбраната, който обаче завършва с мнение да не се образува производство и е приет от МЗ, когато министър беше Николай Петров. 

Според разследването Николай Петров е възложил като директор на ВМА обществени поръчки за 1,6 млн. лева на фирми, представлявани от зет му.

В одитния доклад се съдържат констатации както за нарушения на Закона за обществените поръчки, така и за реализиране на значителни икономии през одитирания период от страна на ръководството на ВМА, липсват констатации, че поръчките с възложител ВМА са печелени от фирми, ръководени от свързани лица, посочват от държавното обвинение.

Чрез програмата за случайно разпределение, за наблюдаващ прокурор е определен майор Адалберт Живков Кръстев – военен прокурор при ВАП-София. Възложена е проверка, която е извършена от военен следовател. Военният следовател е приключил проверката с мнение да бъде отказано образуването на досъдебно производство поради това, че няма данни за осъществен състав на престъпление от общ характер. Така през юни тази година военният прокурор майор Живков е отказал да образува наказателно производство, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер.

Впоследствие постановлението е изпратено на министъра на отбраната и на началника на ВМА. Постановлението не е обжалвано по съответния ред.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още