IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Генчо Начев отрече да е бъдещият министър на здравеопазването

Парите в здравеопазването отново няма да стигнат, защото не се използват ефективно и рационално, каза директорът на МБАЛ “Света Екатерина”

10:36 | 06.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Директорът на университетската МБАЛ “Света Екатерина” проф. д-р Генчо Начев отрече той да е бъдещият министър на здравеопазването, както и някой да е разговарял с него.

Професор Начев каза пред БНТ, че принципно би приел, при условие че се гарантира осъществяване на това, което трябва да се направи, но както и да му предложат, няма да приеме.

Преди дни стана ясно, че управляващите вече имат кандидат за здравен министър на мястото на подалия оставка проф. Николай Петров. В събота премиерът Бойко Борисов каза, че ще изчака да бъде гласуван бюджетът на първо четене, преди да огласи името на новия член на кабинета. 

Очаква се новият здравен министър да не е лекар, а мениджър, и името му да бъде обявено след 10 ноември.

Проф. Начев сподели, че разбира оставката на д-р Петров, защото така е спестил напрежение, което е щял да създаде към правителството. "Цялата работа е около нещо, за което досега няма данни, че е нарушение на закона, но знаете как се убива муха и политик. При всички случаи е настъпил интереси", каза още той.

За това, че парите в здравеопазването отново няма да стигнат, той каза, че причината е, че не се използват ефективно и рационално.

Два са основните пътища за получавани пари от Здравната каса, без да е свършено нищо - единият е да се отчита нещо, което наистина не е извършено, т.е мъртви души, като това може да се спре с електронната здравна карта или чрез санкции. Вторият начин е да се отчита дейност, за която пациентът не е показан - това е страшно, защото засяга здравето на хората, допълни той.

Според професора трябва да има контрол по отношение на показания и качеството на дейността, както и жестоки санкции.

Що се отнася до агресията спрямо лекарите, проф. Начев отрече причината за напрежение между лекари и пациенти да е качеството на услуга. Проблемът според него трябва да се реши, след като хората от съсловието се възпитават към милосърдие към тези, които отиват да търсят помощ, и още от студентската скамейка трябва да се работи в тази насока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
При наличната грешка в паричната система е невъзможно сполучливо обществено здравеопазване, т. е. всеки министър на здравеопазването е с подсигуряван провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още