IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите в София подават декларации за такса смет до 30 ноември

За поредна година предприятията могат да заявят количествата генерирани отпадъци

15:33 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

30 ноември 2017 г. е крайният срок, в който фирми и предприятия могат да подадат заявления за броя на контейнерите за смет, които ще ползват догодина, напомнят от Столична община.

Общината информира, че за поредна година дава възможност на предприятия и фирми да плащат годишната такса смет на база на генерираното количество отпадъци. Това може да става по следните два начина:

1. С декларация  по чл. 23 от Наредбата за местните такси фирмите заявяват количествата отпадъци (съответно брой съдове и честота на извозване), на базата на което ще им бъде определен размерът на такса битова смет за 2018 г.

2. Предприятията могат и пряко да се договорят с фирми за сметосъбиране и сметоизвозване.  

В такъв случай също до 30 ноември 2017 г. трябва да се подаде молба за допускане на пряко договаряне по чл. 24 от същата Наредба. 

Фирмите, които до края на този месец не са подали нито един от двата документа, през 2018 г. ще заплащат такса битови отпадъци изцяло на база данъчната оценка на имота за бизнес дейността.

От Столична община очакват около 4500 фирми да подадат декларации за предоставяне на контейнери, а други 2300 предприятия да предпочетат директно договаряне за сметоизвозване.

Образци на декларации и молби за пряко договаряне могат да се изтеглят тук.

Документите се подават в Дирекция "Икономика и търговска дейност" към Столична община на ул. "Оборище" №44.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още