IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ няма да спре мораториума за нови лекарства

Да се прави изключение за клинични пътеки, за които досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, гласят поправките

09:32 | 17.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки протестите на пациентски организации, производители и част от опозицията предложеният от здравната каса и защитен от Министерството на финансите мораториум върху плащането на нови оригинални лекарства от НЗОК догодина най-вероятно ще стане факт. 

Единствено от ДПС са предложили той да отпадне, гласят предложенията на депутатите за промени в закона за бюджета на касата за догодина. За момента забраната засяга 17 нови лекарства, предимно в онкологията, пише в. Сега.

Предложението на ГЕРБ е подобно на вече заявеното от председателя на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова при гласуването на бюджета на първо четене.

Забраната за финансиране на нови лекарства, както и на нови болници и дейности трябва да остане в сила, но да се прави изключение за клинични пътеки, за които досега не е имало договори на територията на съответната районна здравна каса, гласят поправките, предложени от Дариткова. Това значи, че касата ще може да финансира нови дейности само ако досега нито една болница в областта не ги е предлагала. Примерът, който даде шефът на здравната комисия, беше с ново отделение по инвазивна кардиология в Смолян, което ще е първото такова за областта и няма да се налага пациентите да пътуват до Пазарджик или Пловдив. Без финансиране ще останат обаче поне 5 нови болници.

От БСП и "Обединени патриоти" предлагат да отпадне изцяло забраната за финансиране на нови дейности и болници.

Повечето парламентарни групи предлагат и увеличение на парите за извънболнична помощ. Предложението на ГЕРБ е средствата за първична и специализирана извънболнична помощ да скочат с по 7 млн. лв., 10 млн. лв. повече да има за дентални дейности и 3 млн. лв. - за изследвания. Парите ще дойдат от резерва на касата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още