IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Усилията на България и Турция срещу мигрантския поток дават резултат

Министър-председателят се срещна с турския министър за ЕС Йомер Челик

15:10 | 01.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Стабилното развитие на отношенията между България и Турция е приоритет на българската външна политика.

Това е било потвърдено на среща между премиера Бойко Борисов и министъра по въпросите на Евросъюза на Турция и главен преговарящ Йомер Челик, съобщи правителствената информационна служба.

Борисов е подчертал, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и важен партньор в области като миграцията, борбата с тероризма, енергетиката.

Двамата са оценили високо двустранните усилия срещу миграционния поток и са отчели положителния ефект от Споразумението между Европа и Турция, а именно – реално намаляване на броя на нелегалните мигранти, които влизат на територията на Съюза. 

"Активният и конструктивен диалог на различни равнища през последни месеци допринася за създаване на положителна атмосфера в двустранните отношения", е заявил още българският премиер, цитиран в съобщението.

Констатирано е било, че връзките между двете държави се основават на принципите на добросъседство, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи.

Бойко Борисов и Йомер Челик са дали висока оценка на усилията на двете страни за справяне с миграционния поток, като са отчели положителния ефект от Споразумението между ЕС и Турция по миграцията, довели до реално намаляване на броя на нелегалните мигранти, влизащи в ЕС. 

Българският премиер и турският министър са констатирали и интензивното икономическо сътрудничество между двете страни и са изразили съгласие, че има още възможности за развитие на двустранните връзки в секторите енергетика и енергийна инфраструктура, инвестиции, животновъдство, транспорт, туризъм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още