IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftUni създава IT гимназия

Топ образование и предприемачески дух са необходими на младите хора в България, смята IT експертът и предприемач Светлин Наков

14:57 | 02.03.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SoftUni създава IT гимназия

Топ образование и предприемачески дух са необходими на младите хора в България, за да бъдат научени и да придобият дигитални учения.

Това е мнението на IT експерта и предприемач Светлин Наков, основател на Софтуерния университет (SoftUni), изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „В развитие“.

“Всички знаем, че средното образование у нас не съответства на нуждите на света, в който живеем. Решението е в създаването на иновативни частни училища, в които да развиваш личностните качества на учениците, техните възможности да се оправя в света, да работи, да мисли, да бъде лидер”, коментира експертът, предприемач и  Светлин Наков.

Той обяви създаването на гимназия, насочена основно към IT обучението, която е един от бъдещите проекти на Софтуерния университет.

„Ще даваме съвременни дигитални умения, което е нещо уникално за България. Нашата гимназия ще бъде за съвременните хора, които искат да бъдат граждани на света, а за да бъдат такива, следва да са доста добри в дигиталните си умения“, посочи IT специалистът.

Според него тези хора ще бъдат бъдещите лидери, дигиталните лидери на страната.

"Смятам, че можем да станем Силициевата долина на Европа", посочи Наков, който от 20 години е в IT сектора и работи за влизането на повече българи в дигиталния свят.

Той съобщи, че следващият проект ще е блокчейн обучение за целия свят, като прогнозира, че дигиталният пазар в този сектор ще се увеличи над сто пъти, защото "всички имат нужда от децентрализирано управление".

Какво липсва в обучението в училищата? Защо не е верен стереотипът, че с нови технологии се занимават предимно мъже? Какви качества трябва да притежават учениците, за да влязат в IT гимназията, на какво ще ги научат в дигиталното училище? Как ще се задържат качествените учители?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 11 rate down comment 0
doba
преди 6 години
Ако не друго, Наков повдига проблемите в образователната ни система.Която е направо отчайваща и рано или късно трябва да се оправи.Деца в 7-ми клас не могат да говорят български, камо ли да пишат/смятат!Студенти в няколко университета карат семестър по граматика, защото не умеят да пишат!!!Надявам се неговите момчета/момичета да са мнооого по-добре....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
national power
преди 6 години
Един път и аз да съм на едно мнение с кретенов.Светлинчо много си е повярвал.А след като наговори куп глупости за ТУ София ми падна много яко в очите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
Аман от граждани на света!Тия му питомци, работейки за ТЯХ, ще работят против НАС!Само за протокола....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
ABBA
преди 6 години
"Нашата гимназия ще бъде за съвременните хора, които искат да бъдат граждани на света,"Те това му е проблема! И блокчейна не е панацея. Дори сега се използва тъмната страна на тая технология.Ама като направи гимназия, ще види що за проблеми има системата.Що отстрани е лесно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
mrynmryn
преди 6 години
Напоследък доста се дъни и чувам, че фирми отказват/взимат по-трудно хора били там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 4
mapto
преди 6 години
Факт е, че човекът е направил финансово устойчива мрежа от обучения, които подготвят хората за работа по-добре от цялата държавна образователна система. Не че, системата е излишна или Наков може без нея. Просто той дава на обществото тази последна стъпка свързваща образованието с реалния свят, която цялата държава с всичките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
redcretin
преди 6 години
Експертът Светлин Наков? Що за хумореска, тоя човечец излага бранша постоянно, нивото на СофтУни е плачевно! А Наков последно тръгна да изкарва пари в пор-но реалити "Смени жената" или подобно... срам срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още