IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на биопродукти и суперхрани очаква динамичен ръст

Организаторите на изложението Macfruit се срещнаха в София с местни производители

15:45 | 07.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Очаква се пазарът на биопродукти в Европа и САЩ до 2025 г. да расте с променлив годишен темп между 6,7% и 7,6% - тройно по-бързо от общата консумация на храна. Това заяви Лучано Трентини, един от организаторите на международното изложение Macfruit, на среща в София с местни производители с домакин на срещата Международния център на УниКредит Булбанк. 

Динамичен ръст се очаква и при суперхраните като авокадо, джинджифил, ленено семе, пшеничен зародиш, червена боровинка, рукола, както и при ядките. Значими промени има и в потреблението, коментира Трентини, цитиран от пресцентъра на банката.

„Хората все по-рядко готвят вкъщи и все по-често се хранят извън дома. Контактът на стопанствата с големите клиенти е по-лесен и веригите все по-често предпочитат да се обърнат директно към доставчика. В бъдеще това ще съкрати пътя на продукта до клиента и ще промени ролята на дистрибуционните канали“, посочи Трентини. Освен това все по-често домакинствата пазаруват плодове и зеленчуци онлайн.

„Наблюдаваме ръст на приходите в агросектора в последните години, но считаме, че все още не е разгърнал напълно потенциала си“, каза на вчерашната среща Алдо Андреони, мениджър бизнес отношения в УниКредит Булбанк.

Барабара Гуиди от компанията за машини за обработка на полето Cermac посочи: „Първостепенно за успеха на земеделските производители става да има проследимост на продукцията, качеството й да е отлично и едновременно с това да се намалят негативните въздействия върху околната среда, да се използва оптимално водата като ресурс и да се подсигурят добри условия на труд на заетите в сектора“, каза тя. Според нея това може да бъде постигнато най-вече чрез инвестиции.

Срещата е част от инициативата за представяне на Macfruit в Източна Европа. Преди да посетят София, организаторите на изложението бяха в Загреб и Белград.

По данни на организаторите на Macfruit в последните години расте интересът към изложението от Източна Европа.
Macfruit ще се състои между 9 и 11 май в Експо център Римини в Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още