IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева подкрепи мерките на Великобритания срещу Русия

България стои до своя съюзник Обединеното кралство, написа в Twitter външният министър

12:34 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Външният министър Екатерина Захариева подкрепи мерките, които Великобритания предприе срещу Русия след отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава БНР.

„България стои до своя съюзник Обединеното кралство. Използването на отровни химикали е незаконно и трябва да бъде осъдено по най-строгия възможен начин", написа Захариева в Twitter и адресира поста си до британския външен министър Борис Джонсън.

Снощи Белият дом също изрази подкрепата си за Лондон и определи като "престъпление от руска страна" използването на нервнопаралитично вещество срещу Скрипал. САЩ определиха решението на премиера Тереза Мей да бъдат експулсирани 23-ма руски дипломати като справедлив отговор. 

Москва продължава да отрича каквото и да е участие в атаката.

„Това, че Великобритания изгони 23–ма дипломати, не е кой знае каква новина. Дипломати се гонят, откак свят светува. Това е демонстрация, а не е реакция по същество”, коментира от своя страна бившият външен министър Соломон Паси в ефира на bTV тази сутрин. 

Според него реакция по същество би била, ако Тереза Мей иска да бъде задействан чл. 5 от Северноатлантическия договор, т.е. задействането на колективната отбрана на НАТО.

Вчера съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание по случая с нападението над Сергей Скрипал в британския град Солсбъри. Страните се събраха по искане на Великобритания, която обвини Русия в нарушение на Конвенцията за забрана на употребата на химически оръжия.

По време на обсъжданията представителят на страната в Съвета за сигурност Василий Небензя обяви, че Русия няма разработка под името "Новичок". Той посочи, че Лондон ги очерня умишлено, а в международната политика вече не действа презумпцията за невинност, а на виновността.

Представителят на Русия критикува тона на Великобритания и поставения 24-часов ултиматум и коментира, че Москва никога не си е позволявала да поставя такива ултиматуми към никого. Той поясни още, че няма доказателство за "руска следа" в нападението над Сергей Скрипал и поиска анализ на използваното вещество от независима лаборатория.

Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха открити в безпомощно състояние на пейка в град Солсбъри на 4 март. Скрипал е бивш руски агент, който през 2006 г. е осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 34 rate down comment 0
Dimat
преди 6 години
И каква става тя?Ето такива природни недоразумения и откровено проssstитуиращи "създания",се изтъпанчват и плещят от името на държавата,което значи от всички нас,всякакви простотии ,които,обаче не са безобидни,а са насочени срещу страната като цяло.А какво правим ние,през това време ?Чешем си пръстите по клавиатурата,докато тези ни насочват руските ракети срещу нас!Така,както го правят и онези,които напълниха територията с краварски бази!Някой знае ли какво има в тези бази?Или може би не знае,срещу кого са насочени оръжията в тях?Утре,когато краварите решат,че е настъпил момента да ни ползват като пушечно месо,за защита на техните интереси,моментално ще ни жертват,в провокиран от тях конфликт - било срещу Русия,или срещу Турция!Окото им няма да мигне!А ние,за един миг,ще се превърнем в газови мехурчета,славейки велика кравария!Така ще потвърдим това,което те мислят за нас,като за едно стадо,"отглеждано",за да бъде пожертвано за нтересите им.И ние ежедневно потвърждаваме това,с което сме си заслужили участта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 51 rate down comment 4
markov
преди 6 години
Чудя се дали за да си министър в България е задължително да си ениче.р ? Вероятно да!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 56 rate down comment 4
Eon
преди 6 години
1. Тебе пък кой те пита?!2. Едно време излизаше Външно с официални комюникета по важни теми за да се знае позицията на страната... Сега... Twitter, брех видяхте тая махленска глупост от оранжевия котарак и сега айде всички щото е много модерно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 49 rate down comment 4
vzhekoff
преди 6 години
Преди години Соломон Паси така ни вкара във война пак по лъжливи твърдения от страна на Великобритания, че Ирак имал химически оръжия. Тази госпожа Захариева, получила ли е някакви убедителни, пък дори и неубедителни доказателства, че Русия като държава и нейното правителство са замесени в тази мътна история ? На какво основание се правят подобни обвързващи изявления ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още